Ambassadør: Fredeligt Arktis godt for alle

Det er i alles interesse, at situationen forbliver forholdsvis fredelig i årene fremover. Det var budskabet fra Danmarks særlige ambassadør for Arktis, Hanne Fugl Eskjær, ved en stor erhvervskonference torsdag i Dansk Industri’s hovedkontor i København.

”At fastholde Arktis som et lavintensivt område er både godt for erhvervslivet og godt for de folk, der lever i Arktis,” sagde Hanne Fugl Eskjær i sin tale til de knap 200 deltagere i erhvervssammenslutningen Arctic Cluster of Raw Materials’ konference om eksisterende og kommende store infrastruktur-, mine-, energi- og miljøprojekter i Grønland.

Dermed ligger ambassadøren sig ikke overraskende i kølvandet på lignende udmeldinger fra både politikere og andre stakeholdere med interesse for Arktis.

En af dem er chefen for Forsvarsakademiet, kontreadmiral Nils Wang, der var en af oplægsholderne ved en høring i Folketingets Forsvarsudvalg i sidste uge. Høringen tog sit udgangspunkt i den rapport om forsvarets fremtidige opgaveløsning i Arktis, som kom i juni i år.

Her understregede Nils Wang overfor folketingsmedlemmerne, at Rusland er det land i Arktis, der har størst interesse i at det politiske klima forbliver fredeligt i Arktis. Rusland har nemlig suverænt den længste kystlinje og havområde mellem Asien og Europa. Det område, hvor det sandsynligvis hurtigst bliver muligt at sejle uden isbrydere i visse måneder af året.

Rusland bliver dermed med stor sandsynlighed det land, der først kommer til at tjene gode penge på den øgede skibstrafik i form af lodsafgifter, salg af brændstof og proviantering med mere til de skibe, der kommer forbi. Og vigtigst af alt, så er Rusland også meget interesseret i udenlandske investeringer langs sejlruten samt eventuel olieudvinding.

Derfor er erhvervsmulighederne så store for Rusland, at man absolut ikke har interesse i at gøre Arktis til et højspændingsområde, hvor skibstrafikken eksempelvis vægrer sig mod at færdes.

nils-wang-opsummeringNils Wang sluttede sit oplæg ved den velbesøgte høring med at opsummere hvad der kunne tale for, at det sikkerhedspolitiske klima i Arktis bliver forværret, og hvad der kunne tale imod. Her fremgik det, at der er adskillige faktorer, som kunne risikere at forværre klimaet og ikke give det helt så fredelige Arktis, som danske politikere, embedsmænd og eksperter igen og igen vurderer og håber at vi får i fremtiden.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*