Ekspert: Arktis-minister en fremragende idé

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) formentlig allerede i weekenden eller starten af næste uge skal til at lægge ministerkabalen for en ny borgerlige treparti-regering, så kunne han meget passende oprette et særligt ministerium for Arktis og udpege en arktis-minister.

”Det er en fremragende idé i betragtning af den plads Arktis har i vores bevidsthed. Det optager rigtig mange og en minister ville kunne positionere Danmark internationalt,” siger lektor Michael Bøss fra Aarhus Universitet til Arktisk Nyt.

Han er ikke i tvivl om, at der vil være nok at lave for en arktis-minister.

”Det er et stort område, som dækker rigtig mange emner. Klima, økonomi, strategiske forhold og så videre. Her bliver taget mange vigtige afgørelser,” siger Michael Bøss.

Han peger desuden på, at en arktisk minister ville kunne stå i spidsen for at knytte tættere bånd mellem deltagerne i det danske rigsfællesskab.

”Der er rigtig mange områder, hvor Grønland kunne blive inddraget.”

Behov og prioriteringer
I nyere tid har både røde og blå regeringer haft tradition for at dele udenrigsministerposten op i mindre bider, når der skulle skaffes ministerposter nok til at tilfredsstille alle partier i en koalitionsregering.

Under Helle Thornings ledelse havde man på et tidspunkt hele fire ministre i Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads. Den ”rigtige” udenrigsminister samt en europaminister, en handelsminister og en udviklingsminister. Det handlede ikke blot om at skaffe poster nok til alle tre partier i den første Helle Thorning-regeringen. Men først og fremmest om behov og prioriteringer.

Europaministeren var tovholder på Danmarks EU-formandsskab, mens handelsministeren kunne åbne døre for dansk erhvervsliv i udlandet. Her går det bare lettere, hvis man har en minister i spidsen. Men ofte kan det være svært for en udenrigsminister at trække dage ud af kalenderen til et erhvervsfremstød under fjerne himmelstrøg.

Det samme gør sig gældende, når det kommer til udviklingsbistanden. Her er der både stor signalværdi og aflastning af udenrigsministeren ved at have en minister med det særlige ressortområde.

I perioden fra 1955 til 1987 nåede Danmark at have 11 ministre for Grønland og fra 1960 til 1987 havde man et Grønlandsministerium. Administrationen af Grønland og Færøerne hører i dag ind under Statsministeriets ressortområde. Danmarks særlige ambassadør for Arktis sidder imidlertid i Udenrigsministeriet og repræsenterer blandt andet Danmark i Arktisk Råd.

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*