Optimisme i mineindustrien i Grønland

Tingene er ikke gået helt så hurtigt og gnidningsløst, som det grønlandske selvstyre havde håbet på, da man i 2014 lavede en strategi for fremtidig olie- og mineraludvinding i Grønland. Det lagde Jørgen T. Hammeken-Holm fra selvstyrets ministerium for minerale ressourcer ikke skjul på, da han i sidste uge var blandt talerne ved en stor konference for olie- og mineindustrien med interesse i den grønlandske undergrund.

Der er blevet investeret mindre i mineefterforskning og det har taget længere tid at etablere nye miner end selvstyret havde håbet, og der er stadig ikke nogle mindre i drift, pointerede Jørgen T. Hammeken-Holm ved konferencen, der var arrangeret af Arctic Cluster of Raw Materials.

Blandt talerne var også repræsentanter for nogle af de internationale mineselskaber, som er længst fremme med at etablere produktionsminer på Grønland. Her var det samstemmende budskab, at udsigterne til at starte egentlig mineraludvinding i de kommende år ser gode ud.

nickel-campEt af de selskaber, som er i fuld gang med at udforske den grønlandske undergrund, er North American Nickel. Firmaet har licenser nær byen Maniitsoq og borede næsten 10.000 meter i undergrunden i 2016. Næste år forventer selskabet at bore mere end 20.000 meter i det såkaldte “Greenland Norite Belt”, der er 75 km. langt og 15 km. bredt. Knap 50 mennesker var involveret i borearbejdet i år og bosiddende i en teltlejr. North American Nickel beskæftiger hvert år 20-25 lokale grønlændere.

Firmaet forudser, at der i 2025 kommer til at mangle 250.000 tons nikkel på verdensmarkedet, da mange miner er ved at være tomme og lukningsmodne. Foruden nikkel, så har North American Nickel også fundet kobber og guld i undergrunden de steder, der har boret.

“Sørg for at uddanne jeres arbejdsstyrke, for i bedste fald skal de kunne drive minedriften selv,” lød rådet fra North American Nickels koncernchef, Mark Fedikow, til de grønlandske politikere, som var tilstede på konferencen.

Hudson Resources er også godt igang i den grønlandske undergrund, fortalte director Flemming Knudsen på konferencen. Det foregår 80 km. syd for Kangerlussuaq-lufthavnen i et projekt, der kaldes White Mountain eller Naajat på grønlandsk. Her udvinder Hudson Resources anorthosit-sten, som primært består af aluminium (31%), silicium (50%) og calcium (15%). Anorthosit-stenene i White Mountain er unikke i sin størrelse og renhed. Stenene kan bruges til både fiberglas, maling og aluminium-produktion.

Hudson Resources vil bygge produktionsfaciliteterne i andet og tredje kvartal næste år og i den fase beskæftige 40 mand. I fjerde kvartal forventer selskabet at kunne sende første ladning afsted med skib, og i første kvartal 2018 forventer man at være i fuld produktion med 1.000 tons om dagen. Firmaet har en 30-årig licens med automatisk forlængelse i 20 år, men anslår, at der er anorthosit nok i minen til 100 års drift.

Firmaet har indgået en såkaldt “Impact Benefit Agreement” med lokalmiljøet og forventer på sigt, at 80 procent af de 60 ansatte vil være lokale. Minen vil være i drift ni måneder om året fra april til december.

Blandt flere af virksomhederne på konferencen blev der givet udtryk for en vis nervøsitet for, at de grønlandske politikere og myndigheder kunne finde på at lave lynændringer af lovgivningen

“Mineselskaberne pakker sammen og rejser hjem, hvis ikke myndighederne respekterer de indgåede aftaler og licenstildelinger,” lød den krystalklare advarsel fra Mark Fedikow fra North American Nickel.

Jørgen T. Hammeken-Holm fra Selvstyret bekræftede, at man er opmærksom på industriens behov for stabilitet, fleksibilitet og gennemsigtighed i forhold til lovgivning og licenstildeling med mere.

minin-projects-samlet

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*