Rusland: Fred, stabilitet og styrket samarbejde i Arktis

Ruslands udenrigsminister Sergei Lavrov og præsident Vladimir Putin. Foto: Kreml.

Rusland ønsker fred, stabilitet og konstruktivt samarbejde i Arktis. Det fremgår af en ny udenrigspolitisk strategi, som blev godkendt af Ruslands præsident Vladimir Putin torsdag.

“Rusland fører en politik, der tager sigte på at opretholde fred, stabilitet og konstruktivt internationalt samarbejde i Arktis,” fremgår det af punkt 76 i den 108 punkter lange strategi, som kun ligger i en russisk-sproget udgave på det russiske udenrigsministeriums hjemmeside.

Af strategien fremgår det også, at Rusland ønsker at styrke samarbejdet mellem landene i Arktis.

“Rusland mener, at de arktiske stater har et særligt ansvar for en bæredygtig udvikling i regionen, og støtter derfor en styrkelse af samarbejdet i form af Arktisk Råd, “Arctic Five”, samt i Barentshavet Euro-Arktiske Råd. Rusland vil kraftigt modsætte sig ethvert forsøg på at bringe elementer af den arktiske politik konfrontation og militær konfrontation, at politisere det internationale samarbejde i regionen som helhed,” fremgår det af en computeroversættelse af den russiske tekst.

Desuden peger Rusland på Nordøstpassagens betydning for udviklingen i regionen.

“Afgørende for udviklingen i regionen er brugen af ​​Nordøstpassagen som en national transport korridor i det russiske Arktis, samt at bruge det til transittrafik mellem Europa og Asien.”

Så at opretholde fred og stabilitet samt sikre styrket samarbejde er stikordene for Ruslands politik i Arktis. I hvert fald officielt og ud ad til. Hvordan tingene reelt udvikler sig, vil tiden vise. Forsvarets Efterretningstjeneste advarede fornylig om, at den fremtidige sikkerhedspolitiske situation i Arktis ikke nødvendigvis bliver så fredelig, som danske politikere og embedsmænd igen og igen håber og tror på vil blive tilfældet. FE peger på, at Danmark og Ruslands stræben efter de samme områder af Arktis kan risikere at blive en kilde til uro i forholdet mellem de to lande.

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*