Grønlandsk udenrigsminister står alene med kritik af Danmark

Vittus Qujaukitsoq.

Grønlands minister for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, leverede tirsdag gennem en dansk avis en ordentlig bredside mod Danmark og den arrogante måde Danmark ifølge ministeren havde behandlet Grønland på de sidste 75 år.

“Arrogancen er altødelæggende for vores relationer i rigsfællesskabet,” sagde Vittus Qujaukitsoq til avisen Politiken.

Han truer blandt andet med, at Grønland melder sig ud af Rigsfællesskabet og beder USA forlade øen.

Ikke konstruktivt
Udmeldingen fra Vittus Qujaukitsoq blev bemærket på Christiansborg og i statsministeriet. Her var statsminister Lars Løkke Rasmussen mildest talt forundret over den kradse kritik. Lars Løkke hæftede sig dog ved hvem der ikke var afsenderen af budskaberne.

“Jeg ville have været rigtig bekymret, hvis det var landsstyreformanden, der havde kritiseret den danske regering med det her ordvalg. Nu tager jeg det med som nogen bemærkninger, som sikkert er følte, men som jeg ikke synes er konstruktive, og så vil jeg selvfølgelig vende det med Kim Kielsen når vi mødes næste gang, sagde statsministeren ved et pressemøde på Christiansborg.

Vil ikke komme på tale
Netop Kim Kielsen meldte tirsdag aften ud, at det grønlandske landsstyre, Naalakkersuisut, ikke står bag Vittus Qujaukitsoq’s trusler om at forlade Rigsfællesskabet.

“Det har ikke været drøftet og vedtaget i Naalakkersuisut at stille en udmeldelse af Rigsfællesskabet op som svar på en eller flere aktuelle uenigheder mellem Naalakkersuisut og regeringen. Det forventer jeg heller ikke vil komme på tale,” skriver Kim Kielsen i en pressemeddelelse.

Kim Kielsen mener faktisk, at man bør arbejde for et styrket samarbejde mellem det grønlandske landsstyre og den danske regering.

“Generelt er det min opfattelse, at vi skal værne om og udbygge samarbejdsrelationerne mellem Naalakkersuisut og den danske regering til fordel for begge parter og til gavn for Grønlands udvikling. På samme måde bør vi værne om og gøre brug af vores internationale samarbejdsrelationer,” skriver han.

Bragt til ophør
Det er den aktuelle sag om oprydningen efter en række amerikanske baser på Grønland, som har sendt Vittus Qujaukitsoq op i det røde felt og fået ham til at true med at kræve, at USA forlader Grønland. Heller ikke det står Kim Kielsen og Naalakkersuisut.

“Det har ikke været drøftet og vedtaget i Naalakkersuisut at kræve den amerikanske tilstedeværelse i Grønland bragt til ophør,” skriver Kim Kielsen.

Vittus Qujaukitsoqs partiformand Sara Olsvig vil ikke forholde sig til den konkrete kritik af Danmark. Men hun lægger ikke skjul på, at hun ikke er begejstret for udenrigsministerens fremgangsmåde.

“Der er ikke noget land i verden, der opnår respekt eller selvstændighed ved at skælde ud på andre. Jeg er overrasket over nogle af de udmeldinger som Vittus Qujaukitsoq er kommet med. Nu må vi have en samlet drøftelse i Naalakkersuisut om, hvad han egentlig mener med de udtalelser,” siger Sara Olsvig til KNR.

tweetAngrebet mod Danmark er ikke de eneste kontroversielle udmeldinger, som Vittus Qujaukitsoqs kommer med i disse dage. På konferencen Arctic Circle i Canada meldte Vittus Qujaukitsoqs mandag i en tale ud, at det grønlandske landsstyre ser udmeldingen fra USA’s kommende præsident Donald Trump om øget økonomisk udvikling i Arktis, som noget godt for både Canada og Grønland.

Med økonomisk udvikling sigter Trump blandt andet til øget olieudvinding. Udmeldingen fra Vittus Qujaukitsoq kan derfor alt andet lige ikke fortolkes som andet end en melding om, at man støtter øget olieudvinding – også i grønlandske farvande.

Han fulgte op med at opfordre USA til at oprette en diplomatisk mission i Nuuk. Grønland åbnede diplomatiske repræsentationer i Washington D.C. og Ottawa i 2014. Og nu er det USA og Canadas tur til at gøre det samme i Nuuk, mener Vittus Qujaukitsoq.

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

3 Comments on Grønlandsk udenrigsminister står alene med kritik af Danmark

  1. Andreas, Vittus Qujaukitsoq er ikke udenrigsminister. Anders Samuelsen er udenrigsminister.
    Vittus Qujaukitsoq er landsstyremedlem for samfundsanliggender.
    Naalakkersuisut er ikke Grønlands selvstyre. Naalakkersuisut er Grønlands landsstyre.

    Se evt. statsministeriets beskrivelse af Grønlands selvstyreordning:

    http://stm.dk/_a_2566.html

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*