Medie: Genåbning af base skulle forhindre kinesisk køb

F360 Hvidbjørnen og P570 Knud Rasmussen til kaj ved Grønnedal. Foto: Forsvarsgalleriet.

Når militærbasen Grønnedal på Grønland nu skal genåbnes, så er det i virkeligheden for at forhindre, at en kinesisk virksomhed køber basen, som det danske forsvar forlod i 2014. Ikke fordi Arktisk Kommando reelt har et behov for at bruge basen til lager, sådan som den officielle forklaring lød, da partierne bag forsvarsforliget i fredags indgik en aftale om forsvarets fremtidige opgaveløsning i Arktis. Det skriver forsvarsmediet Defencewatch.dk her til aften.

På et samråd i Folketingets forsvarsudvalg den 28. januar i år pointerede daværende forsvarsminister, Peter Christensen, (V), at “Forsvarsministeriet ikke har noget behov for eller ønske om at videreføre Grønnedal – hverken helt eller delvist.”

Alligevel stod der til sidst i den aftaletekst, som blev lagt frem i fredags, at “Endelig er partierne, i forlængelse af analysen, enige om at genetablere Forsvarets tilstedeværelse i Grønnedal i form af et strategisk, logistisk støttepunkt, som kan anvendes dels til oplægning af brændstof, opbevaring af havmiljøbekæmpelsesmateriel mv., dels til øvelses- og uddannelsesformål. Derudover kan Grønnedal stilles til rådighed for øvrige myndigheders opgaveløsning i det arktiske område.”

Ifølge Defencewatch.dk, så er det imidlertid en forklaring, der er opfundet til lejligheden. I virkeligheden fik statsminister Lars Løkke Rasmussen tilbage i juni måned de øvrige ledere af partierne bag forsvarsforliget til at nikke til, at en genåbning af Grønnedal indgik i aftalen. På den måde undgik Danmark at lægge sig ud med Kina og med det grønlandske selvstyre, der flere gange tidligere har forsøgt at tiltrække kinesiske investeringer til Grønland.

Nu er det så op til Arktisk Kommando at finde ud af hvad de skal bruge dem gamle base til. En stor del af arealet er olieforurenet og mange af husene er nedrivningsmodne. Ifølge Defensewatch.dk er planen at stationere 6-7 mand på basen og benytte omkring 10 bygninger.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*