Rusland åbner nordligste militærbase nogensinde

Andreas Krog

Rusland har nu officielt taget den første af en række nye eller genåbnede militærbaser i Arktis i brug. Det er basen Kotelny, som det statsejede russiske entreprenørfirma Spetsstroy har opført på godt to år. Basen ligger på den 75. nordlige breddegrad og er Ruslands nordligste militærbase.

Kotelny-basen omfatter en landingsbane, som på kortet herunder kaldes Temp, samt en 12.000 kvadratmeter stor bygning, der kan huse op til 250 mennesker. Dertil kommer 41 andre bygninger, der er forbundet med overdækkede passager, som gør det muligt at komme rundt på basen i al slags vejr. Bygningerne rummer blandt andet et cafeteria, en sportshal, klasseværelser og sågar en sauna. Basen er udstyret med en lille oliehavn samt et radaranlæg og er/bliver hjemsted for den russiske flådes 99th arctic tactical group.

Kotelny er den første af i alt omkring ni baser i Arktis, som Rusland er i fuld gang med at opgradere. Ofte er der tale om omfattende opgraderinger med helt nye bygninger og faciliteter samt langt længere landingsbaner.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00