Arktis er allerede militariseret

Andreas Krog

"Vi skal ikke militarisere Arktis". Det mantra har danske politikere gentaget igen og igen når talen de seneste år er faldet på Danmarks rolle og ikke mindst det danske forsvars rolle i de arktiske egne. Og rapporten om Forsvarsministeriets fremtidige opgaveløsning i Arktis, som kom i juni i år, er da også gennemsyret af en "kystvagts-tilgang" til tingene. Danmark skal bruge ganske få hundrede mio. kroner på at forbedre kommunikationen og overvågningen. Men de store investeringer i materiel skal vi holde os fra.

Det samme gælder forberedelserne til at kunne deployere kampfly til Grønland i kortere eller længere tid. Det var noget Forsvaret testede for et par år siden, men ellers ikke noget vi taler særlig højt om. For Danmark vil som nævnt ikke militarisere Arktis.

baser-alleEn smuk og rigtig tanke på papiret. Sagen er imidlertid den, at Arktis allerede er militariseret. Det viser et kort gemt langt væk på en af de sidste sider i et bilag til rapporten om den fremtidige opgaveløsning. Bilaget er en sikkerhedspolitisk redegørelse om udviklingen i Arktis. Og på side 19 i bilaget finder man et kort, der viser alle de fem arktiske kyststaters militære installationer i Arktis. Her fremgår det tydeligt, at der er rigtig mange flyvestationer, flådestationer, mobiliserings-landingsbaner og grænsestyrkeposter samt missilradarer og missilforsvarsenheder.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00