Kontroversiel tale sendt til Trumps forsvarsminister

Det grønlandske selvstyres udenrigsdepartement har sendt uddrag af en ganske kontroversiel tale, som selvstyrets minister for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, holdt i december, til to centrale topfolk i den kommende USA-præsident Donald Trumps administration. Det er USAs kommende forsvarsminister James Mattis og den kommende nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, der er blevet gjort opmærksomme på talen, skriver Sermitsiaq.

I talen, der blev holdt ved Arctic Circle Forum i Canada, sagde Vittus Qujaukitsoq blandt andet, at det grønlandske landsstyre ser udmeldingen fra Donald Trump om øget økonomisk udvikling i Arktis, som noget godt for både Canada og Grønland. Med økonomisk udvikling sigter Trump blandt andet til øget olieudvinding. Udmeldingen fra Vittus Qujaukitsoq kan derfor alt andet lige ikke fortolkes som andet end en melding om, at man støtter øget olieudvinding – også i grønlandske farvande.

Vittus Qujaukitsoq fulgte i talen op med at opfordre USA til at oprette en diplomatisk mission i Nuuk. Grønland åbnede diplomatiske repræsentationer i Washington D.C. og Ottawa i 2014. Og nu er det USA og Canadas tur til at gøre det samme i Nuuk, mener Vittus Qujaukitsoq.

vittus-tweetI et tweet direkte til Mattis og Flynn skriver Vittus Qujaukitsoq og hans departement, at i Nordamerika’s Arktis deler vi en fælles militær forpligtelse til at beskytte vores kontinent”.

Et interessant budskab, da Grønland ikke råder over sit eget militær. Gad vide om Vittus Qujaukitsoq har “glemt”, at den militære tilstedeværelse i og beskyttelse af Grønland stadig ligger i hænderne på og er betalt af Danmark.

I et andet tweet linker de direkte til talen, der blev holdt for mere end en måned siden. Mindst tre gange tidligere har udenrigsdepartementet sendt tweets ud med links til talen.

Altødelæggende arrogance
Talen og ikke mindst et efterfølgende avisinterview skabte alvorlige kurer på tråden mellem Danmark og Grønland, samt udløste en mindre krise i Rigsfællesskabet, da Vittus Qujaukitsoq blandt andet kritiserede det han kaldte en arrogant dansk tilgang til samarbejdet i Rigsfællesskabet.

“Arrogancen er altødelæggende for vores relationer i rigsfællesskabet,” sagde Vittus Qujaukitsoq i december til avisen Politiken.

Udmeldingen fra Vittus Qujaukitsoq blev bemærket på Christiansborg og i statsministeriet. Her var statsminister Lars Løkke Rasmussen mildest talt forundret over den kradse kritik. Lars Løkke hæftede sig dog ved hvem der ikke var afsenderen af budskaberne.

“Jeg ville have været rigtig bekymret, hvis det var landsstyreformanden, der havde kritiseret den danske regering med det her ordvalg. Nu tager jeg det med som nogen bemærkninger, som sikkert er følte, men som jeg ikke synes er konstruktive, og så vil jeg selvfølgelig vende det med Kim Kielsen når vi mødes næste gang, sagde statsministeren ved et pressemøde på Christiansborg i december.

Vil ikke komme på tale
Netop Kim Kielsen meldte samme aften ud, at det grønlandske landsstyre, Naalakkersuisut, ikke står bag Vittus Qujaukitsoq’s trusler om at forlade Rigsfællesskabet.

“Det har ikke været drøftet og vedtaget i Naalakkersuisut at stille en udmeldelse af Rigsfællesskabet op som svar på en eller flere aktuelle uenigheder mellem Naalakkersuisut og regeringen. Det forventer jeg heller ikke vil komme på tale,” skrev Kim Kielsen i en pressemeddelelse.

Kim Kielsen mente, at man bør arbejde for et styrket samarbejde mellem det grønlandske landsstyre og den danske regering.

“Generelt er det min opfattelse, at vi skal værne om og udbygge samarbejdsrelationerne mellem Naalakkersuisut og den danske regering til fordel for begge parter og til gavn for Grønlands udvikling. På samme måde bør vi værne om og gøre brug af vores internationale samarbejdsrelationer,” skrev han.

Et fakkeloptog i morgen torsdag til støtte for Rigsfællesskabet er arrangeret netop for glatte ud efter balladen i december oven på talen og avisinterviewet.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

2 Comments on Kontroversiel tale sendt til Trumps forsvarsminister

  1. Vittus Qujaukitsoq er ikke en minister. Han er et landsstyremedlem. At være minister forudsætter, man er en del af en regering. En regering forudsætter en stat.

  2. dET ER GODT AT kIM kIELSEN HAR SAT TINGENE PÅ PLADS.hAdske udfald mod Danmark passer sig ikke mellem venner.Kritik skal afleveres på rette sted i rette tid.

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*