Minister: Regeringen har købt en grønlænder

Hvad hun kostede, melder historien ikke noget om. Men købt af V-LA-K regeringen, det er det grønlandske folketingsmedlem Aleqqa Hammond i hvert fald blevet. Det sagde skatteminister Karsten Lauritzen ved en nytårskur i Lemvigegnens Venstre-forening.

“Historien viser, at der stort set altid er et folketingsmedlem, som i løbet af perioden springer fra et parti til et andet, og så vil vi ikke længere have flertal. Men vi har sikret os stemme 91 ved at købe en grønlænder. Et af de grønlandske mandater har vi gjort til formand for Grønlandsudvalget mod, at hun så ikke stemmer mod regeringen i afgørende spørgsmål. Så må vi bare håbe, der ikke er nogen, der byder mere på et tidspunkt,” skulle skatteministeren angiveligt have sagt ved nytårskuren for de lokale venstremedlemmer. Det skriver Dagbladet Holstebro-Struer.

At regeringen “købte” Hammonds støtte med en formandspost i Grønlandsudvalget er korrekt. Det var betalingen for at Hammond fremover støtter den borgerlige regering. Formuleringen om at “købe en grønlænder” er dog måske en anelse for ligefrem, vil nogen nok mene.

Aleqa Hammond selv er da heller ikke videre imponeret af skatteministerens formulering.

“Jeg vil kun sige, at det er vel sådan han taler. Det er vel sådan en betegnelse, han bruger om os grønlændere. At man køber sådan en,” siger hun til DR Nyheder.

Hun ser Karsten Lauritzens udtalelse som udtryk for en generel tendens i den måde danskere taler om grønlændere.

“Jeg er ikke overrasket over den måde, der bliver talt på. Det minder om en meget generel holdning til grønlændere. Det grønlandske folk i Danmark bliver udsat for diskrimination i det offentlige system, udelukkende fordi de er grønlændere,” siger Aleqa Hammond til DR Nyheder.

Det fremgik af en rapport om ligebehandling af grønlændere i Danmark, som Institut for Menneskerettigheder udgav i 2015.

Hammonds støtte “blev til salg”, da hun sidste år forlod Siumut og blev løsgænger. Siumut er Socialdemokratiets grønlandske søsterparti og derfor indgik Hammond i valgforbund med blandt andre socialdemokraterne. Men da hun som løsgænger ikke længere var bundet af det, så valgte hun altså at “sælge sig selv” for en formandspost i det udvalg, der er det suverænt vigtigste udvalg for et grønlandsk folketingsmedlem.

Aleqa FBEfter historien i Dagbladet Holstebro-Struer måtte skatteministeren rykke ud med en beklagelse.

“Jeg beklager min forkerte formulering. Naturligvis er ingen blevet købt eller solgt. Der er tale om en velkendt sag om at tage et fornuftigt hensyn til den parlamentariske situation. Men det berettiger selvfølgelig ikke den usmarte formulering, som jeg ikke skulle have brugt. Jeg beklager, hvis nogen er blevet stødt. Det var ikke hensigten, skriver Lauritzen i en mail til Ekstra Bladet.

Og på sin Facebook-side delte Aleqa Hammond en personlig undskyldning fra ministeren.

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*