Forskere vil gøre isen tykkere med pumper

Andreas Krog

10 millioner soldrevne pumper, der pumper 1,3 meter vand op på isen i Arktis og er med til at øge isens tykkelse med omkring en meter i løbet af en 10-årig periode. Det vil koste mere end 500 mia. dollars (svarende til 3,500 mia. danske kroner) at opsætte de mange pumper. I hvert fald på papiret. Om det rent praktisk kan lade sig gøre og vil have den ønskede effekt vides ikke.

Forslaget kommer fra astrofysikeren Steven Desch, der har bedt nogle af sine studerende på Arizona State University om at "tænke ud af boksen" og komme op med en måde hvorpå man kan forhindre at Arktis bliver helt isfrit. Steve Desch og flere andre forskere verden over er begyndt at frygte, at det kan ske allerede i år 2030. Noget, der vil skabe helt nye sejlruter, men også skabe en helt nye geopolitisk situation.

I sommeren 2016 nåede havisen i Arktis sit næstlaveste niveau siden forskere begyndt at monitorere isens udbredelse ved hjælp af satellit. På sit laveste niveau i midten af september sidste år dækkede isen 4,14 mio. kvadratkilometer. Det er mere end 2012, hvor isen nåede ned på at dække 3,39 mio. kvadratkilometer, men næsten 2,56 mio. kvadratmeter mindre end gennemsnittet for perioden fra 1979 til 2000.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00