Rusland etablerer arktisk luftforsvar

Foto: Det russiske forsvarsministerium.

Rusland har besluttet at oprette en ny arktisk luftforsvarsdivision, som skal stå klar i 2018. Både nye og eksisterende enheder vil indgå i den nye division, som skal være i stand til at opdage og nedskyde fjendtlige fly, krydsermissiler og droner.

Ifølge den russiske avis Izvestia, så skal det nye arktiske luftforsvar kunne dække Ruslands nordlige flanke fra øgruppen Novaya Zemlya i vest til halvøen Chukotka i det aller østligste Rusland ud til Beringshavet.

Ruslands luftforsvar i de arktiske egne er i dag primært koncentreret omkring Murmansk og Arkhangelsk på Kolahalvøen i den vestlige del af Rusland op mod Europa. Den nye division skal sørge for at beskytte Rusland mod angreb fra “den anden side” af Nordpolen og fra eksempelvis fjendtlige ubåde under isen eller i Nordøstpassagen.

Genåbne seks baser
Rusland har de senere år stationeret de avancerede antiluftmissiler S-400 på Kolahavøen samt to steder i det område, som den nye division får ansvaret for. Det er på flybasen Rogachevo airfield på halvøen Novaya Zemlya og nær havnebyen Tiksi.

Den nye division vil sandsynligvis råde over S-400 missiler samt S-300 missiler og Pantsir-S1 antiluftskyts-systemet, der ofte opstilles til beskyttelse af S-400 missilerne.

Det er endnu uvist præcis hvor Rusland vil stationere yderligere missiler, men landet er ved at genåbne seks baser langs Nordøstpassagen og har planer om at genåbne eller nyanlægge i alt 13 militære flyvepladser og etablere 10 radarstationer. Officielt for at bruge flyvepladserne som baser for redningsberedskab for skibstrafikken, men de kan også huse de mobile missilbatterier.

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*