Det er lunt i Arktis

Temperaturen på Station Nord var den 5. februar over frysepunktet. Foto: Andreas Krog.

Denne vinter er varm luft trukket op over det arktiske område. I den seneste tid har der været temperaturer over frysepunktet i Nordøstgrønland. Det skriver DMI.

I den sidste tid har der været flere bemærkelsesværdige målinger. På Station Nord blev der den 5. februar målt +0,7°C. Det er mere end 2°C varmere end den hidtidige rekord for måneden på -1,5°C. sat i 2007 den 19. februar. Også Kap Morris Jesup har i februar haft temperaturer over frysepunktet. Den 9. blev der målt +3,0°C. Dette skyldes en kombination af føhn og den i forvejen lune luft, der ligger over hele det arktiske område.

Lun luft er det meste af vinteren strømmet op over det arktiske område i forbindelse med lange perioder, hvor varme er transporteret fra Atlanterhavet op over Svalbard og videre ind over Nordpolen. Det har stor betydning for området, hvor der nu er betydelig mindre havis end normalt.

Dette kan mærkes på Svalbard, hvor der 6. februar blev målt +5,9°C, hvilke er 20°C over gennemsnitstemperaturen for februar. Sammenlignet med perioden fra 2004 til 2013, ser man i år, at temperaturen i lange perioder har ligget mellem 5 og 15°C højere end normalt.

Den lune vinter har også gjort isen svag, og da det på det seneste også har blæst en del i Nordøstgrønland, har det medført store isfrie områder. De isfrie områder kan ses på satellitbilleder fra regionen. Det er ikke så usædvanligt, at det sker, men der har været flere episoder i år, skriver DMI.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*