Danske politikere på arktisk studietur

Folketinget. Fotograf: Anders Hviid

Medlemmer af Folketingets udenrigspolitiske nævn er i disse dage på en arktisk studietur til Norge og Rusland. En tur, der blandt andet bringer dem forbi Ruslands Nordflåde i Murmansk.

Ifølge Udenrigspolitisk Nævns side på Folketingets hjemmeside, så er formålet med turen “at blive gjort nærmere bekendt med de aktuelle udenrigspolitiske problemstillinger i Arktis, herunder med de fælles udfordringer for de fem arktiske kyststater. Udfordringer som i dansk perspektiv er behandlet i Kongeriget Danmarks Strategi for Arktis. Gennem samtaler med en bred vifte af politikere og organisationer i Oslo, Kirkenes, Murmansk og Moskva vil der blive sat fokus på perspektiverne for anvendelsen af nye sejlruter i form af Nordvest- og Nordøstpassagerne, og på hvilke afledte effekter afsmeltningen og sejlruterne vil have militært og civilt samt i forhold til redning og miljø. Endelig vil der også blive sat fokus på den indenrigs- og udenrigspolitiske situation i Norge og Rusland.”

Med på turen er Søren Espersen (DF), Nick Hækkerup (S), Marcus Knuth (V), Martin Lidegaard (RV), Marie Krarup (DF), Nikolaj Villumsen (EL), Henrik Dahl (LA), Rasmus Nordqvist (ALT), Christian Langballe (DF), Claus Kvist Hansen (DF) og Aaja Chemnitz Larsen (IA).

Parlamentarikerne startede mandag med at tage til Norges hovedstad Oslo, hvor de mødtes med medlemmer af Stortingets udenrigs- og forsvarskomité, Norges forsvarsminister Ine Eriksen Søreide samt den danske ambassadør til Norge, Torben Brylle. I dag fløj de videre til Kirkenes i Nordnorge tæt på grænsen til Rusland. Her har de i dag spist frokost med byens borgmester samt besøgt det såkaldt Barentssekretariat.

I morgen onsdag besøger medlemmerne af nævnet om formiddagen to grænsestationer inden de sammen med Danmarks ambassadør til Rusland, Thomas Winkler, krydser grænsen ind til Rusland. Herefter mødes de med miljøorganisationen Bellona i den lille russiske by Nikel, der ligger omkring syv kilometer fra grænsen til Norge. Bellona arbejder blandt andet med at sikre, at olie- og gasudvinding foregår under miljømæssigt forsvarlige vilkår.

Efter det møde kører parlamentarikerne videre mod den russiske by Murmansk, hvor de om aftenen får en briefing fra den danske ambassadør.

Torsdag er der fra morgenstunden planlagt et besøg ved Nordflåden i Murmansk. Det er her rigtig mange af Ruslands atomubåde, krigsskibe og isbrydere har hjemme. Desuden skal politikerne i løbet af formiddagen også nå at besøge Murmansk Arctic Center og Murmansk Universitet inden de over middag mødes med formanden for Murmansks Regionale Duma, Sergey Dubovoy efterfulgt af arbejdsfrokost afholdt af Murmansks Regionale Duma. Herefter skal politikerne videre til møde med Første Viceguvernør i Murmanskregionen, Alexey Tyukavin, inden de torsdag aften flyver med Aeroflot til Moskva.

Fredag starter med en såkaldt morgenmadsdrøftelse med russiske Arktis-eksperter inden politikerne sætter kursen mod præsidentadministrationen. Her skal de nemlig møde Sergey Ivanov, der er præsident Vladimir Putins Særlige Repræsentant for Miljø, Økologi og Transport. Efter en kort snak med ham går turen videre til et møde med Andrey Kortunov, generaldirektør for tænketanken RIAC og Ivan Timofeev, programdirektør i RIAC.

Inden der skal spises frokost er det også hensigten lige at hilse på Dmitry Rogozin, Vicepremierminister i Rusland og formand for Den Statslige Kommission for Arktisk Udvikling. Efter en bid brød er det planen at de danske politikere skal mødes med Dumaens udenrigsudvalg. Fredag aften sluttes turen af med en middag hos den danske ambassadør inden politikerne lørdag flyver hjem til Danmark.

About Af Andreas Krog 205 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*