Norge vil lave storudbud af arktiske olie-licenser

De røde felter er de 93 blokke, som Norge foreslår udbudt.

93 licenser til olieefterforskning og -udvinding i Barentshavet. Så mange licenser foreslår den norske regering at sende i udbud til maj i landets 24. runde af olielicens-udbud. Hvis alle licenser sendes i udbud vil det være et rekordhøjt antal. Aldrig før har Norge udbudt så mange licenser i arktiske farvande.

Licenserne består hver af en blok af havområde. 47 af de 93 “licens-blokke” ligger på den 73. breddegrad, mens 10 ligger på den 74. breddegrad. Udbuddet af netop de 10 licenser vil sandsynligvis påkalde sig protester fra Rusland. De ligger nemlig i den såkaldte “Svalbard-zone”, der er aftalt i den såkaldte “Svalbard-aftale”, som regulerer forholdene på den norske ø Svalbard. Rusland mener at aftalen også omfatter undervandsfjeldet “Svalbard shelf”, som de 10 blokke er en del af. Derfor må Norge ikke bare egenhændigt udbyde licenser til olieefterforskning og -udvinding i blokke indenfor “Svalbard-zonen”. Rusland har tidligere protesteret mod licenser udbudt i 22. og 23. runde.

Eni Norge's Goliat-platform er indtil videre den eneste olieplatform i Barentshavet. Foto: Eni Norge.
Eni Norge’s Goliat-platform er indtil videre den eneste olieplatform i Barentshavet. Foto: Eni Norge.

121 offentlige og private foretagender er blevet bedt om at kommentere på forslaget om udbud af 93 licenser i Barentshavet samt ni licenser i Norskehavet. Til maj sendes licenserne i udbud og interesserede skal så byde ind senest i fjerde kvartal i år.

Norge påbegynder den 24. runde mens der stadig står blæst om den 23. runde. Faktisk så meget blæst, at miljøorganisationerne Greenpeace og Natur og Ungdom har lagt sag an mod den norske regering. En sag, der kommer for retten til november. At Norge fortsætter licensudbuddet på trods af udsigten til en retssag, provokerer miljøorganisationerne.

“I november skal vi have afklaret, om den tidligere tildeling i Arktis var ulovlig. At regeringen i øjeblikket opererer med nye udbud i næsten de samme områder er simpelthen respektløst,” siger leder af Natur og ungdom, Ingrid Sjoldvær, i en pressemeddelelse.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*