Rapport kan skade EU-ønske om plads i Arktisk Råd

Torsdag eftermiddag forventes Europaparlamentet at vedtage en rapport om Arktis, som godt kan gøre det sværere for EU at få den observatørpost i Arktisk Råd, som man gennem flere år har stræbt ihærdigt efter. En post, som EU kunne tænkes at få tildelt når Arktisk Råd holder møde til maj.

I rapporten vil Europaparlamentet sandsynligvis erklære sig modstandere af olieudvinding i Arktis. Lige præcis det synspunkt kan sagtens skabe store irritation hos de otte medlemmer af Arktisk Råd, hvoraf kun tre er medlem af EU. Det skriver KNR.

Blandt de danske europaparlamentarikere håber man dog, at rapporten ikke bliver så kras, at landene i Arktisk Råd mere ser EU som en fjende end som en ven og partner i Arktis.

“Jeg håber, at vi ender med nogle acceptable formuleringer. Men ja, risikoen er, at vi skubber os selv længere væk fra den stol i Arktis Råd, hvis ikke vi er påpasselige med, hvordan vi gør det,” siger Christel Schaldemose, medlem af Europaparlamentet for Socialdemokratiet, til KNR.

Hendes kollega fra Dansk Folkeparti, Jørn Dohrmann, ser samme risiko.

“Det bliver ikke en rapport, så man jubler i det arktiske. Det bliver ikke sådan, at man pludselig får ekstra adgang til nogle områder eller et eller andet,” siger Jørn Dohrmann til KNR.

Rapporten vil ikke være bindende, men mere en hensigtserklæring, der ligger i forlængelse af den arktis-strategi, som EU-Kommissionen udarbejdede sidste år.

Danmark, Norge, Canada, USA, Rusland, Finland, Sverige og Island er fuldgyldige medlemmer af Arktisk Råd, mens en række oprindelige folks organisationer er med på sidelinjen. Kina, Frankrig, Tyskland, Indien, Italien, Japan, Sydkorea, Holland, Polen, Singapore, Spanien og Storbritannien er observatører. Det har Tyrkiet og EU søgt om også at blive. EU har tidligere søgt, men blev afvist i 2013, da flere af de otte medlemslande ikke var enige i EU’s forbud mod sæljagt.

De arktiske ambassadører samles cirka hvert halve år, mens ministrene samles hvert andet år.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*