Russisk forårslejr nær Nordpolen under etablering

For 15. år i træk etablerer Russian Geographical Society i disse dage sammen med private firmaer den såkaldte Barneo-lejr tæt på Nordpolen. Lejren forventes at åbne officielt om knap to uger og vil bestå frem til slutningen af april, hvor isen vurderes ikke længere at kunne bære den store lejr, der vil huse flere hundrede mennesker. Forskere, turister og ansatte til at drive det store kompleks med sovefaciliteter, madservering og så videre.

Etableringen af lejren er et større logistisk puslespil, hvor helikoptere sendes ind for at finde et egnet sted. Herefter sendes et AN-74 jetfly ind for at tjekke om man nu også kan lande på stedet. Herefter starter arbejdet med at etablere en egentlig landingsbane. Telte og lignende kastes ned fra store IL-76 transportfly sammen med faldskærmsudspringere. Og til sidst flyves beboerne ind til lejren med fly og helikoptere.

Materialerne flyves ind fra lufthavne i Rusland samt fra Longyearbyen på den norske ø Svalbard. Det er også herfra turister og andre besøgende flyves ind fra.

Fra starten i 2002 har man benyttet Longyearbyen. Sidste år opstod der dog en større diplomatisk krise, da det kom frem at russiske specialstyrker trænede på Barneo-basen. Derfor forbød Norge alle flyvninger mellem Longyearbyen og Barneo. Den disputs blev dog ryddet af vejen og Longyearbyen bliver også brugt i år.

Skulle man have lyst til at besøge lejren, så har det britiske rejsebureau Quark Expeditions stadig ledige pladser på en 3-dages tur den 13.-15. april med en enkel overnatning på basen til den nette sum af omkring 143.000 kroner. Men så er det også inklusiv forplejning.

Den russiske tv-station RT har lavet dette indslag om Barneo-basen:

Sådan ser det ud når et fly starter fra basen:

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*