Russisk ambassadør truer: Glem fredeligt Arktis

Ruslands ambassadør til Norge, Teimuraz Otarovich Ramishvili. Foto: NRK.

Ruslands ambassadør til Norge, Teimuraz Otarovich Ramishvili, truer i direkte vendinger Norge mod at gå med i NATO’s missilforsvar. Hvis landet gør det, så vil det få alvorlige konsekvenser for situationen i Arktis, lyder advarslen fra ambassadøren.

“Norge må forstå at ved at være en frontlinje for NATO, står de overfor Ruslands militære styrke. Men der er også en anden faktor, som drejer sig om vores strategiske militære planer, og som giver os en ekstra hovedpine i Arktis. Efter det (Norges tilslutning til NATO’s missilforsvar, red.) kan man glemme et fredeligt Arktis,” fastslår ambassadøren i et interview med den norske tv-station NRK. (Se interviewet nederst i denne artikel).

Norge er i gang med at vurdere hvordan landet ville kunne deltage i NATO’s ballistiske missilforsvar. Det arbejde forventes at være færdig senere i år. Men i januar i år understregede den norske regering, at intet er besluttet endnu – og at missilforsvaret ikke er rettet mod Rusland.

“NATO’s ballistiske missilforsvar (BMD) er et rent defensivt forsvarssystem rettet mod en voksende trussel fra spredning af ballistiske missiler, og er en del af NATOs kollektive forsvar. Formålet er at give NATOs kommando- og kontrolsystemer evnen til at planlægge og gennemføre forsvar mod ballistiske missiler, både for sine egne styrker, og til forsvar for Europas territorium og befolkning. Det har fra starten været gjort klart, at NATOs BMD ikke er rettet mod Rusland. Systemet har hverken til formål – eller kapacitet til – at opfange russiske strategiske atomvåben,” fastslog den norske regering i en pressemeddelelse i januar i år.

Danmark en del af truslen
Den 61-årige Ramishvili var ambassadør i Danmark fra 2007 til 2012, hvor han blev afløst af den nuværende ambassadør, Mikhail Vanin. Netop Vanin kom i 2015 i et læserbrev i Berlingske med en opsigtsvækkende trussel, der relaterede sig til Danmarks mulige deltagelse i missilforsvaret.

»Jeg tror ikke, at danskerne helt forstår konsekvenserne af, hvad der sker, hvis Danmark tilslutter sig det amerikansk-styrede missilforsvar. Sker det, bliver danske krigsskibe mål for russiske atommissiler. Danmark vil blive en del af truslen mod Rusland. Det vil blive mindre fredeligt, og forholdet til Rusland vil tage skade. Det er naturligvis jeres beslutning – jeg vil blot minde jer om, at I vil miste både penge og sikkerhed. Samtidig råder Rusland over missiler, som garanteret kan gennemtrænge det fremtidige globale missilforsvarssystem,« skrev ambassadør Mikhail Vanin i Berlingske.

Truslen kom på trods af at Danmark også flere gange har slået fast, at NATO’s missilforsvar ikke rettet mod Rusland.

Iver2Skyde fjendtlige missiler ned
Mens en norsk beslutning om deltagelse i missilforsvar eller ej formentlig først vil komme i 2018 eller senere, så kan beslutningen om dansk deltagelse meget vel komme senere i år, når der skal indgås et nyt femårigt forsvarsforlig for 2018-2022. Her forventes en udskiftning af radarerne på de tre danske fregatter at indgå i forhandlingerne. Det er nødvendigt med nye radarer for at kunne detektere indkommende ballistiske missiler. Det ligger dog ikke i kortene, at Danmark skal anskaffe de SM-3 missiler, som skal bruges til at skyde de fjendtlige missiler ned.

Det bliver interessant at se hvad Rusland siger til det, hvis Danmark vælger at gå med og deltage i NATO’s missilforsvar – som daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt på NATO-topmødet i Wales i 2014 lovede vi ville gøre.

Tingene bliver ikke mindre prekære af at fregatterne fremover skal afløse Thetis-inspektionsskibene i farvandet omkring Færøerne i sommermånederne, så der kan være to i stedet for kun et Thetis-fartøj i de grønlandske farvande. Danmark vil altså kunne komme til at sejle rundt i noget nær de arktiske egne med skibe, der i russisk optik er en direkte trussel mod Rusland og som derfor bliver mål for russiske atommissiler.

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*