Samuelsen: Ok med mere militær i Arktis – bare det ikke er konfliktoptrappende

Andreas Krog

Det er i orden at de arktiske nationer øger deres militære tilstedeværelse i Arktis. Men kun hvis det er for at løse civile kystvagtopgaver som søredning, oliebekæmpelse og lignende. Det er vigtigt, at landenes øgede tilstedeværelse ikke kan ses som konfliktoptrappende. Det var et af budskaberne fra Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), da han onsdag var en af talerne ved åbningen af konferencen ”The Arctic: Territory of Dialogue Forum”, som bliver afholdt i den russiske by Arkhangelsk onsdag og torsdag i denne uge.

”Det er vigtigt at den militære opbygning finder sted i tråd med den bredere kontekst (om et fredeligt Arktis, red.). Alle lande bør undlade at gøre noget, som kan blive set som optrapning og være med til at skabe konflikt,” understregede Anders Samuelsen, der samtidig ikke lagde skjul på at Danmark opruster militært i Arktis.

Samuelsen talte også om hvordan udviklingen af Arktis ikke er forbeholdt de otte arktiske nationer. Formentlig et budskab, der var sød musik i ørerne på den kinesiske vicepremierminister Wang Yang, der også er tilstede i Arkhangelsk.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00