Xi Jinpings arktiske håndtryk

Andreas Krog

Kinas præsident Xi Jinping har fået givet nogle håndtryk i den forgangne uge. I en større geopolitisk sammenhæng var det vigtigste med USA’s nye præsident Donald Trump torsdag i sidste uge i Florida i USA. Men i en arktisk sammenhæng var tre andre håndtryk vigtigere. Xi Jinping benyttede nemlig turen til USA til at lave et par strategisk vigtige mellemlandinger.

[caption id="attachment_654" align="alignright" width="300"]Xi JInping og Finlands  statsminister Juha Sipila. Foto: Statsministerens kontor. Xi JInping og Finlands statsminister Juha Sipila. Foto: Statsministerens kontor.[/caption]På turen fra Beijing til Florida gjorde præsidentens Boeing 747-fly onsdag stop i Helsinki for et to-dages besøg i Finland. En lille men alligevel central spiller i Arktis. Ikke mindst som kommende formand for Arktisk Råd.

I Finland benyttede Xi Jinping sig i øvrigt af et lille trick, som kineserne også har brugt overfor Danmark. Det kaldes "panda-diplomati" og går ud på, at Kina tilbyder et land, at en af deres zoologiske haver kan låne en eller flere pandaer i en længere årrække. Xi Jinping og daværende udenrigsminister Martin Lidegaard indgik sådan en låneaftale i 2014 og pandaerne kommer til Københavns Zoo i 2018. Udlånet ender med at koste Zoo mere end 200 mio. kroner over den 15-årige låneperiode, da man selv skal stå for at opføre et anlæg til dyrene og stå for driften. Penge, som Zoo har haft sine kvaler med at skaffe.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00