Xi Jinpings arktiske håndtryk

Norges statsminister Erna Solberg og Kinas præsident Xi JInping giver hånd. Foto: Statsministerens Kontor.

Kinas præsident Xi Jinping har fået givet nogle håndtryk i den forgangne uge. I en større geopolitisk sammenhæng var det vigtigste med USA’s nye præsident Donald Trump torsdag i sidste uge i Florida i USA. Men i en arktisk sammenhæng var tre andre håndtryk vigtigere. Xi Jinping benyttede nemlig turen til USA til at lave et par strategisk vigtige mellemlandinger.

Xi JInping og Finlands  statsminister Juha Sipila. Foto: Statsministerens kontor.
Xi JInping og Finlands statsminister Juha Sipila. Foto: Statsministerens kontor.
På turen fra Beijing til Florida gjorde præsidentens Boeing 747-fly onsdag stop i Helsinki for et to-dages besøg i Finland. En lille men alligevel central spiller i Arktis. Ikke mindst som kommende formand for Arktisk Råd.

I Finland benyttede Xi Jinping sig i øvrigt af et lille trick, som kineserne også har brugt overfor Danmark. Det kaldes “panda-diplomati” og går ud på, at Kina tilbyder et land, at en af deres zoologiske haver kan låne en eller flere pandaer i en længere årrække. Xi Jinping og daværende udenrigsminister Martin Lidegaard indgik sådan en låneaftale i 2014 og pandaerne kommer til Københavns Zoo i 2018. Udlånet ender med at koste Zoo mere end 200 mio. kroner over den 15-årige låneperiode, da man selv skal stå for at opføre et anlæg til dyrene og stå for driften. Penge, som Zoo har haft sine kvaler med at skaffe.

Alaskas guvernør Bill Walker og Xi Jinping. Foto: Guvernørens kontor.
Alaskas guvernør Bill Walker og Xi Jinping. Foto: Guvernørens kontor.
Efter besøget hos Trump torsdag fløj Xi Jinping hjemover. Men ikke direkte. Denne gang var det i Anchorage i den amerikanske delstat Alaska, at Xi Jinpings fly fredag satte landingshjulene ned. Den kinesiske præsident fik blandt andet hilst på statens guvernør Bill Walker. Igen et vigtigt besøg i en arktisk kontekst, da Alaska er USA i Arktis.

Hjemme igen i Beijing holdt Xi Jinping en kort weekend inden han mandag igen skulle trykke hånd. Denne gang med Norges statsminister Erna Solberg, der var på et fire dage langt besøg i Kina. Mødte med Xi Jinping i Folkets Store Hal i Beijing lå på turens sidste dag. Efter ikke at have talt sammen på officielt plan i mere end seks år, genetablerede Kina og Norge i december sidste år normale politiske og diplomatiske forbindelser. Og det byggede Solbergs besøg videre på.

Det kinesisk-norske forhold frøs til is i november 2010, da den norske Nobelkomite tildelte Nobels Fredspris til den kinesiske menneskerettighedsaktivist Liu Xiaobo.

Xi Jinping blev Kinas præsident den 14. marts 2013. Det var således hans forgænger, Hu Jintao, der besøgte Danmark i 2012 og blandt andet mødtes med daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt. Det var ikke meningen, at de to skulle have talt om Grønland og Arktis. Men det gjorde de angiveligt alligevel.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

1 Comment on Xi Jinpings arktiske håndtryk

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*