Danmark etablerer Kontinentalsokkel-beredskab

Danmark har etableret et særligt permanent beredskab, der står klar til at svare igen, hvis lande som Rusland eller Canada kommer op med data, som kan udfordre de danske krav på arealer i Arktis – det såkaldte kontinentalsokkelprojekt. Det fremgår af statsminister Lars Løkke Rasmussens Redegørelse om Rigsfællesskabet for 2017, som statsministeren præsenterede for Folketinget lige før påske.

I redegørelsen skriver Lars Løkke:

“Der er i 2017 etableret et fast beredskab til at sikre data, tolkning af nye data og muligheder for at udvide og styrke submissioner samt vurdere andre landes anbefalinger ved CLCS og evt. konsekvens heraf for Kongeriget.”

CLCS er FN’s særlige Kommission for Kontinentalsoklens Grænser (CLCS), som behandler Danmark og Ruslands krav på kontinentalsokkel uden for 200 sømil.

alle-kravDanmark har fra 2009 til 2014 samlet indleveret krav på fem kontinentalsokkel-områder nord og syd for Færøerne samt syd, nordøst og nord for Grønland.

– 29. april 2009 blev der indleveret krav på et område nord for Færøerne (NFM) på ca. 88.000 km2.

– 2. december 2010 blev der indleveret krav på et område syd for Færøerne (SFM) på ca. 608.000 km2.

– 14. juni 2012 blev der indleveret krav på et område syd for Grønland (SGM) på ca. 115.000 km2.

– 26. november 2013 blev der indleveret krav på et område nordøst for Grønland (NEGM) på ca. 62.000 km2.

– 15. december 2014 blev der indleveret krav på et område nord for Grønland (NGM) på ca. 895.000 km2.

CLCS gav sin anbefaling vedrørende kravet nord for Færøerne i 2014. Området overlapper med krav fra Island og Norge, og de tekniske delingsforhandlinger mellem parterne forventes afsluttet i 2017. For de øvrige fire områder forestår formentlig et mere end 10 år langt beredskabs- og forhandlingsforløb.

Det er især kravet om et areal på 895.000 kvadratkilometer nord for Grønland, som tiltrækker sig opmærksomhed. Det indbefatter nemlig den symbolsk vigtig nordpol. Der er desuden et enormt overlap mellem det danske og det russiske krav. Når Canada indleverer deres reviderede krav, vil det sandsynligvis også omfatte Nordpolen og overlappe med de danske og russiske krav.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*