Russiske grænsevagter på Nordpolen

Russiske grænsevagter på mission til Nordpolen tidligere i år.

Syv soldater fra Ruslands grænsevagttjeneste FSB nåede i midten af april Nordpolen i fuld kampuniform med automatgeværer. Det viser et tv-indslag fra den russiske tv-station TV21, som mødte soldaterne i Murmansk Lufthavn, da de kom tilbage.

Turen til Nordpolen var en del af en arktisk træningsøvelse, som FSB-vagterne gennemførte. Først fløj de fra Murmansk til Nagurskoye Airfield på øen Alexandra Land i øgruppen Franz Josef Land.
Nagurskoye er Ruslands nordligste grænsestation og samme base, som Ruslands præsident Vladimir Putin besøgte i slutningen af marts forud for det arktiske topmøde i Arkhangelsk. Her talte Putin om, at en styrkelse af landets militære tilstedeværelse i Arktis bør prioriteres højt.

“Forsvarsministeriet, Den føderale sikkerhedstjeneste og dets grænsekontrol skal implementere sine planer rettet mod at beskytte de nationale interesser ud fra et synspunkt om at styrke landets forsvarskapaciteter og beskytte vores interesse i Arktis ved siden af de normale operationer i forbindelse med nordøstpassagen,” sagde Vladimir Putin under besøget.

FSB drageFra Alexandra Land fløj vagterne videre til den midlertidige russiske civile base Barneo, der i godt en måned er etableret tæt ved Nordpolen. Her trænede vagterne kørsel med hundeslæde og kunsten at stå på ski og lade sig trække afsted af en kite samtidig med at man betjener sin maskinpistol. Derefter fløj de til Nordpolen.

Det russiske besøg på Nordpolen er en slags “show of force” med stor symbolsk værdi. Det viser, at Rusland ikke er bange for at færdes bevæbnet overalt og med grænsevagter, som i udseende, træning og udrustning meget ligner rigtige soldater.

Russerne anvender Longyearbyen på den norske ø Svalbard som logistisk udgangspunkt for etableringen af Barneo-basen. Sidste år gav det store ballade, da russiske specialstyrker trænede på Barneo-basen. Om dette års tilstedeværelse af soldater/vagter vil udløse en norsk reaktion er endnu uvist.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*