Rusland provokeret af NATO-møde på Svalbard

Rusland kalder det en provokation, at NATO’s Parlamentariske Forsamling den 10.-12. maj mødes i Spitsbergen på den norske ø Svalbard.

“I sammenhæng med NATOs nuværende politik om at “inddæmme” Rusland, ledsaget af hidtil usete militære forberedelser nær landets grænser, er forsøgene på at bringe Spitsbergen under denne militærpolitiske blok og holde sine møder i strid med ånden i 1920-traktaten. Vi anser dette for at være en provokerende politik,” skriver Ruslands udenrigsministerium på sin hjemmeside og fortsætter:

“Vi noterer os også, at seminarets dagsorden bl.a. indeholder en diskussion om, hvordan geopolitikken og Arktis’ fremtid er sammenkoblet. Vi er stærkt overbevist om, at der ikke er nogen problemer i den arktiske region, der kræver NATO-deltagelse for at blive løst. De stigende spændinger er på lang sigt ikke i de nordeuropæiske landes interesse og det svækker snarere end styrker deres sikkerhed,” fastslår det russiske udenrigsministerium.

Politikere fra alle NATO-lande og NATO’s associerede medlemmer deltager i den parlamentariske forsamling, der bringer europæiske og nordamerikanske lovgivere sammen for at diskutere spørgsmål af fælles interesse og relevans. Forsamlingen er uafhængig af NATO, men den udgør et bånd mellem de nationale parlamenter i medlemslandene og alliancen, og den yder et væsentligt bidrag til styrkelse af sammenholdet i alliancen. Der er altså ikke tale om et NATO-topmøde med deltagelse af regeringsledere som Trump og Lars Løkke. Det er først den 25. maj i Bruxelles.

Forsamlingen mødes to gange om året i plenum, en forårssession og en efterårssession, der hver varer fem dage. Møderne afholdes i medlemslande og associerede medlemslande på skift efter invitation fra de nationale parlamenter. Mødet på Svalbard er dog ikke forårssessionen 2017. Den afvikles senere i maj i Ukraine. Svalbard-mødet er kun et seminar med fokus på “Det høje nord” og vil have omkring 100 deltagere – heraf 58 politikere.

Norges statsminister Erna Solberg minder om, at man havde samme type møde på Svalbard for 13 år siden.

“Jeg tror, at det er et tegn på, at de nu reagerer på alle ting, men vi skal også huske, at vi i 2004 havde nøjagtig den samme type af møde. Dengang fik NATO-parlamentarikerne mulighed for at besøge Barentsburg (russisk mineby på Svalbard, red.) og hilse på russerne. Det er ikke noget nyt og anderledes, at der er politikere fra andre lande på besøg her,” siger Erna Solberg til High North News.

“Jeg tror faktisk, at russerne kunne se det positive i at vi trækker NATO’s parlamentarikere her op og viser dem, at vi kan have et godt samarbejde i den nordlige region. Der er en masse samarbejde her mellem russerne og Norge, hvilket betyder, at dette er et område med mere stabilitet og mindre spænding,” understreger Erna Solberg overfor High North News.

Venstres forsvarsordfører Peter Juel Jensen (V) er formand for den danske delegation, mens Dan Jørgensen (S) er næstformand. Herudover Marie Krarup (DF), Peter Skaarup (DF) og Nikolaj Villumsen (EL) danske medlemmer.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*