Tillerson og Samuelsen til arktisk topmøde

I slutningen af marts var det den russiske udenrigsminister Sergey Lavrov. Og i næste uge er det så den nye amerikanske udenrigsminister Rex Tillerson, som den danske udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) får lejlighed til at møde i en forholdsvis lille kreds af internationale toppolitikere. I begge tilfælde qua Danmarks rolle som en stor arktisk spiller.

Lavrov og Samuelsen samt udenrigsministrene fra Norge og Sverige spiste middag sammen i forbindelse med en stor Arktis-konference i Arkhangelsk i Rusland i slutningen af marts. Og i næste uge er det så et ministermøde i Arktisk Råd, der bringer både Rex Tillerson og Anders Samuelsen til Fairbanks i Alaska. På mødet vil USA give stafetten som formand for Arktisk Råd videre til Finland.

Ifølge en pressemeddelelse fra det amerikanske udenrigsministerium, så vil Tillerson ikke bare deltage i mødet. Han vil også have bilaterale samtaler med de andre landes udenrigsministre sdamt være vært ved en fejring af Arktisk Råds 20 års jubilæum. Tillerson var administrerende direktør for olieselskabet ExxonMobil mellem 2006 og 2016 og er blevet tildelt den russiske venskabsmedalje af Vladimir Putin i 2013

Tillerson og Samuelsen har været til møde sammen før. Tillerson står i midten, mens Samuelsen er nummer to fra højre i forreste række.
Tillerson og Samuelsen har været til møde sammen før. Tillerson står i midten, mens Samuelsen er nummer to fra højre i forreste række.

Arktisk Råd består af otte medlemslande. Alle sammen lande med territorium i Arktis. Det er Danmark, Canada, Rusland, USA, Norge, Island, Finland og Sverige. En stribe lande har fået lov til at være observatører i Arktisk Råd. Det er Kina, Frankrig, Tyskland, Indien, Italien, Japan, Sydkorea, Holland, Polen, Singapore, Spanien og Storbritannien. Tyrkiet og EU har søgt om også at blive observatører. EU har tidligere søgt, men blev afvist i 2013, da flere af de otte medlemslande ikke var enige i EU’s forbud mod sæljagt.

På mødet i næste uge vil de otte medlemmer blandt andet behandle ansøgninger fra flere lande om at få observatørstatus i rådet. Så må vi se om EU får lov at komme med i denne omgang eller om de må vente to år mere. Medlemmerne af Arktisk Råd mødes jævnligt på embedsmandsniveau og i en række arbejdsgrupper, men kun på ministerniveau hvert andet år når der skal skiftes formandsskab.

Danmark havde formandsskabet i Arktisk Råd fra 2009 til 2011 og gav stafetten videre til Sverige. Siden har Canada og nu USA siddet for bordenden. Først i 2025 kommer formandsskabet tilbage til Danmark.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*