Arktis igen Danmarks billet til de øverste cirkler

Rex Tillerson og Anders Samuelsen ved Arktisk Råds møde i Fairbanks. Foto: Anders Samuelsens Twitter-konto.

Personlige relationer og snakke på tomandshånd er alfa og omega i international storpolitik. Og her har Danmark en række kort, der giver os lidt lettere adgang til de største spillere på den internationale scene, end vi ville have haft, hvis vi var et “normalt” lille europæisk land i stil med Belgien, Ungarn eller Tjekkiet.

Det første kort er vores fortsatte militære engagement i Irak, Afghanistan, Libyen og senest i kampen mod ISIL. Noget der betød, at den nye amerikanske forsvarsminister James Mattison i denne uge var i København. Her var han og den danske forsvarsminister Claus Hjort Frderiksen vært for et møde for de 15 mest centrale lande i den fælles kamp mod ISIL. Det var blandt andet store spillere som Canada, Australien, Storbritannien og Frankrig. Inden træerne vokser helt ind i himlen, så er det værd at huske på, at Norge også er med her.

Det andet kort er vores tilstedeværelse i Arktis i form af Grønland med tilhørende havområder. Det sikrer os en plads ved bordet i Arktisk Råd, som havde ministermøde torsdag i Fairbanks i Alaska. Her havde udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) lejlighed til at møde den nye amerikanske udenrigsminister Rex Tillerson og holde et 30 minutter langt møde med, kun flnakeret af embedsmænd og -kvinder. Samuelsen havde også mulighed for at fortsætte samtalen med Ruslands udenrigsminister Sergei Lavrov. Ham mødte Samuelsen ved en stor Arktis-konference i Arkhangelsk i Rusland i slutningen af marts i år. Så på under to måneder har Arktis-kortet skaffet Samuelsen adgang til både den amerikanske og den russiske udenrigsminister. Og mon ikke Kinas hjertelige modtagelse af statsminister Lars Løkke Rasmussen i sidste uge også havde arktiske undertoner.

I Arktisk Råd har Danmark ikke bare selskab af Norge, men også af Sverige og Finland.

Det tredje kort har vi dog for os selv. Det er det såkaldte grønlandskort, som to forskere fornyligt stillede skarpt på vores forvaltning af. Det handler primært om hvordan Danmark udnytter Thule-basen og Grønlands strategiske betydning i vores forhold til USA. Deres konklusion var faktisk, at det kort udnytter vi ikke godt nok. Vi kunne lære noget af netop Norge – som ikke har de samme kort på hånden, men er bedre til at spille med det, som de så rent faktisk har.

About Af Andreas Krog 205 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*