Grønlandsk minister klagede til FN over Danmark

Vittus Qujaukitsoq.

I ugerne inden sin exit fra posten som minister for udenrigsanliggender i det grønlandske landsstyre nåede Vittus Qujaukitsoq at indklage Danmark for tre FN-organer, der efterforsker krænkelser af menneskerettighederne. Det skriver Information.

Vittus Qujaukitsoq forklarer overfor avisen, hvorfor han indsendte klagerne kort tid før han i slutningen af april trak sig fra regeringen i protest mod at landsstyreformand Kim Kielsen ville fjerne ham fra posten som minister for blandt andet udenrigsanliggender.

“Det handler om at få den danske regering til at behandle Grønland ordentligt. Vi har krævet et svar i fire år. Det er essensen,« siger Vittus Qujaukitsoq, til Information.

Danmark anklages for at svigte sit ansvar for oprydning efter USA’s militære installationer i Grønland og for ikke at sikre Grønland et rimeligt økonomisk udbytte af Thule-basen i Nordvestgrønland.

Det har ikke været muligt for Information at få en kommentar til sagen fra Landsstyrets nye udenrigsansvarlige, Suka Frederiksen. Det er derfor uvist om det grønlandske landsstyre vil fastholde klagerne mod Danmark. Reelt kan det dog også vise sig ikke at gøre den store forskel. For FN-organerne kan sagtens selv beslutte at arbejde videre med sagerne, selvom klagerne trækkes tilbage.

Kielsen måtte glatte ud
Der er ingen tvivl om at klagerne ikke just forbedrer forholdet mellem det grønlandske landsstyre og den danske regering og stat. Det bliver derfor interessant at se hvad landsstyreformand Kim Kielsen har at sige i sagen. Han måtte i november sidste år glatte ud, da Vittus Qujaukitsoq var ude med en ordentlig bredside mod Danmark og den arrogante måde Danmark ifølge ministeren havde behandlet Grønland på de sidste 75 år.

“Arrogancen er altødelæggende for vores relationer i rigsfællesskabet,” sagde Vittus Qujaukitsoq til avisen Politiken og truede blandt andet med, at Grønland melder sig ud af Rigsfællesskabet og beder USA forlade øen.

Sådan så Kim Kielsen dog ikke på tingene.

“Generelt er det min opfattelse, at vi skal værne om og udbygge samarbejdsrelationerne mellem Naalakkersuisut og den danske regering til fordel for begge parter og til gavn for Grønlands udvikling. På samme måde bør vi værne om og gøre brug af vores internationale samarbejdsrelationer,” skrev han i en pressemeddelelse.

Har ikke været drøftet
Det er netop sagen om oprydningen efter en række amerikanske baser på Grønland, som sendte Vittus Qujaukitsoq op i det røde felt og fik ham til at true med at kræve, at USA forlader Grønland. Heller ikke det støtter Kim Kielsen og Naalakkersuisut.

“Det har ikke været drøftet og vedtaget i Naalakkersuisut at kræve den amerikanske tilstedeværelse i Grønland bragt til ophør,” skrev Kim Kielsen.

Det var eftersigende blandt andet en uenighed om tilgangen til rigsfællesskabet og forholdet til Danmark, der fik Kielsen til at ville fjerne Qujaukitsoq fra posten som minister for udenrigsanliggender.

Qujaukitsoq valgte selv at gå inden – og vil nu stille op imod Kielsen i kampen om formandsposten i Siumut.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*