Ambassadører på grønlandsbesøg

17 udenlandske ambassadører i Danmark besøger i disse dage Grønland. Besøget finder sted i Nuuk og Ilulissat fra tirsdag til fredag og i løbet af besøget vil ambassadørerne blive præsenteret for de vigtigste områder for Grønlands erhvervsliv og muligheder for udvikling.

Ambassadørerne mødte en lang række vigtige grønlandske aktører da det grønlandske selvstyres minister for Selvstændighed, Udenrigsanliggender og Landbrug, Suka K. Frederiksen, tirsdag var vært for en middag på vegne af selvstyret. Hun fortalte om Grønlands nuværende position i Kongeriget, erhvervsmuligheder og vigtigheden af samarbejde med ambassadørerne.

”Det er (…) vigtigt at huske på, at I er ambassadører i Kongeriget Danmark, som jo også omfatter Færøerne og Grønland som en del af det danske rige. Af denne grund er det vigtigt at Naalakkersuisut, Grønlands Repræsentation i København, udenrigsministeriet og Jer, ambassadører, har en forståelse og viden om hvad der generelt er af vigtighed for Grønland og hvordan kompetencefordelingen vedrørende konkrete sager er, så henvendelser til Grønland fra omverdenen håndteres på en hensigtsmæssig måde og som knytter interessenter fra Grønland sammen med interessenter ude i verden. Derfor er det også vigtigt at I nu får mulighed for at mødes direkte med interessenter her i Grønland og at vi får lejlighed til at drøfte vores politiske visioner og prioriteter direkte med jer her på denne rejse,” sagde Suka K. Frederiksen blandt andet.

Der blev derudover også fremvist forskellige erhvervsmuligheder i Grønland og selvstyrets visioner for udviklinger. Ambassadørerne kvitterede for modtagelsen, besøget og middagen med en kort tale af den ungarske ambassadør, László Hellebrandt, på vegne af sine kolleger. Ambassadøren nævnte at det havde været en faglig, og personlig, ambition for mange af ambassadørerne at besøge Grønland.

Den danske Arktis-ambassadør, Hanne Fugl Eskjær, var med på rejsen, så der var en til at holde grønlænderne lidt i ørerne. For under Suka K. Frederiksens forgænger, Vittus Qujaukitsoq, havde selvstyret en tendens til at være lige lovligt langt fremme i de udenrigspolitiske sko, når man tænker på, at udenrigsområdet ikke er hjemtaget, men stadig forvaltes suverænt fra det danske udenrigsministerium på Asiatisk Plads i København på vegne af hele Kongeriget Danmark.

At Suka K. Frederiksen ikke helt har begravet forgængerens offensive tilgang vidner denne lange passage fra hendes tale om:

”(…) har en forståelse og viden om hvad der generelt er af vigtighed for Grønland og hvordan kompetencefordelingen vedrørende konkrete sager er, så henvendelser til Grønland fra omverdenen håndteres på en hensigtsmæssig måde og som knytter interessenter fra Grønland sammen med interessenter ude i verden.”

Så ambassadørerne skal altså have en forståelse for hvilke anliggender de kan tale direkte med Grønland om, så Grønland selv kan vurdere henvendelserne udenom den danske regering. Det er en hårfin balancegang, som uden tvivl vil blive udfordret i de kommende år.

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*