Arktiske nationer i Folkemøde-debat

Der er ikke meget for den arktis-interesserede ved den store demokratifestival Folkemødet, som løber af stablen i Allinge på det nordlige Bornholm fra torsdag til søndag i denne uge. Kun 12 arrangementer kommer frem, når man søger på “arktis” blandt Folkemødets knap 3.200 arrangementer. Men nu betyder kvalitet jo ofte mere end kvantitet. Og umiddelbart tyder noget på, at især et arrangement vil være et “must” for alle med interesse for Arktis.

Det er lørdag klokken 10.30 hos Forsvarsakademiet på stand B11 på Nordlandspladsen. Her gentager akademiet successen fra sidste år ved at invitere til debat mellem repræsentanter for de arktiske nationer under overskriften “Arktis i en ny verdensorden: roller, interesser og ansvar”.

Forsvarsakademiet skriver:

“Verdensordenen er under forandring og klimaforandringerne er blevet en klar realitet i det arktiske område, der dækker ca. 11 % af jordklodens overflade. Disse forhold i Arktis åbner op for nye muligheder og handelsveje, men det skaber også en række udfordringer – kom med til en spændende paneldebat, når de arktiske lande mødes for bl.a. at debattere kontinentalsokkel, retten til havbunden og militarisering af Arktis.”

Til at debatere det har akademiet inviteret Canadas ambassadør til Danmark, Emi Furuya, Chargé d’Affaires Laura Lochman fra Den amerikanske Ambassade i Danmark, Aaja Chemnitz Larsen, Folketingsmedlem for Inuit Ataqatigiit, kontreadmiral Nils Wang fra Forsvarsakademiet og Norges ambassadør til Danmark, Ingvard Havnen. Forsvarsakademiet arbejder desuden på at få den russiske forsvarsattache eller ambassadør til at komme, så alle fem arktiske kyststater er repræsenteret. Sidste år var russerne med, mens den daværende amerikanske ambassadør hellere ville noget andet uden nær så meget politisk substans.

Inden det bliver lørdag, så har man som folkemødedeltager torsdag kl. 14.30 i Medieteltet E5 ved Kampeløkke Havn kunne overvære et arrangement om digital infrastruktur i Grønland. Bag det arrangement står Teracom, der i folkemødeprogrammet skriver:

“Både forsvaret og politiet står overfor udbygning af den digitale kommunikationsinfrastruktur på Grønland og i Arktis grundet et udenrigspolitisk fokus på regionen, og behovet for øget overvågning og sikkerhed til søs. Spørgsmålet er hvordan vi bedst muligt sikrer en sammenhængende infrastruktur som både tilgodeser vores forsvar, politi og det civile beredskab? Hvilke teknologier skal i spil, og hvordan tilgodeser vi den store indenlandske sejlads mellem Grønlands byer. og hvad er fordele og ulemper?”

Det skal diskuteres af et panel, der består af kontreadmiral Nils Wang fra Forsvarsakademiet, direktør Martin Løbe fra Teracom, astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU SPACE Institut for Rumforskning og Rumteknologi og folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra IA.

Senere samme dag kan man komme til kaffe og samtale om rigsfællesskabet med Nils Wang og journalist Martin Breum klokken 20 til 21 på Hjemmeværnets skib Hjortø, der vanen tro ligger i Allinge Havn.

Forsvarsakademiet er arrangør og de skriver:

“Rigsfællesskabet er på prøve i disse år. ‘Grønland er uomgængeligt på vej mod selvstændighed’, skriver Grønlands nye selvstyreregering på første side i sit regeringsgrundlag. De har udpeget en selvstændighedsminister, og en ny forfatningskommission er sat i værk for at skrive Grønlands første grundlov. Der er med andre ord opbrud på vej fra vores rigsfæller i nord. Samtidig bliver der i Danmark afholdt demonstrationer for rigsfællesskabet og bl.a. ambassadør Peter Taksøe-Jensen anbefaler i sin rapport til regeringen fra 2016 et meget stærkere engagement i Arktis og konstaterer, at Danmark har hårdt brug for Grønland. Martin Breum, journalist og forfatter til flere bøger og artikler om Grønland, og kontreadmiral Nils Wang, der har sejlet i Nordatlanten og i mange år har skrevet og holdt oplæg om rigsfællesskabet og de grønlandske forhold i et sikkerhedsmæssigt perspektiv, diskuterer disse spørgsmål over en kop kaffe på Hjemmeværnsskibet Hjortø.”

De morgenfriske kan fredag kl. 9 i SF’s telt C16 på Cirkuspladsen få svar på spørgsmålet “Hvilken rolle har Grønland i sikkerhedspolitikken og hvilken rolle skal Grønland have i fremtiden?”. Det vil SF’s forsvarsordfører Holger K. Nielsen forsøge at give sammen med folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra IA, der er SF’s grønlandske søsterparti.

Klokken 10.30 fredag er det så Europa-kommissionen der byder op til debat om hvordan Grønlands sjældne jordarter kan gavne både Grønland og Europa. Det er i C9 på Cirkuspladsen og i panelet vil være Aaja Chemnitz Larsen fra IA sammen med direktør Karen Hanghøj fra EIR RawMaterials, viceminister Jørgen Hammeken Holm fra The Mineral Licence and Safety Authority samt økonomisk rådgiver Torbjörn Olausson fra Europa-Kommissionen.

Klokken 14.25 fredag er det så Københavns Universitet der på G25 i Allinge Havn har sat klimaforandringerne til debat. I panelet er hverken Nils Wang eller Aaja Chemnitz Larsen. Det er derimod professor Peter Birch Sørensen fra Klimarådet og Økonomisk Institut, ph.d. studerende Mette Bendixen fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, lektor Peter Ditlevsen fra Niels Bohr Institutet samt forskningsdekan Katrine Krogh Andersen fra Danmarks Tekniske Universitet.

I umiddelbar forlængelse af Københavns Universitets arrangement kan man lige om hjørnet i G21 hos Alternativet opleve politikere fra Grønland, Færøerne, Venstre og Alternativet diskutere rigsfællesskabet og Europas udvikling. Og her er Aaja Chemnitz Larsen tilbage og diskuterer med Rasmus Nordqvist fra Alternativet, Sjúrður Skaale fra Javnaðarflokkurin og tidligere minister Bertel Haarder fra Venstre.

Det var sådan set de mest arktis-relaterede arrangementer. Arktisk Nyt vil naturligvis være på Folkemøde. Kontakt os gerne på post@arktisknyt.dk, hvis I vil have en snak eller give en øl.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

1 Comment on Arktiske nationer i Folkemøde-debat

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*