Danmark vil betale for USA-oprydning på Grønland

Kim Kielsen og Lars Løkke Rasmussen ved pressemødet efter Rigsmødet. Foto: Namminersorlutik Oqartussat.

Danmark skal nok punge ud for oprydningen på de tidligere amerikanske baser på Grønland. Det lovede den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han og Grønlands selvstyreformand Kim Kielsen samt Færøernes lagmand Aksel V. Johannesen onsdag var samlet på Christiansø til det årlige Rigsmøde. Lars Løkke Rasmussen og Kim Kielsen underskrev en hensigtserklæring, som indebærer at den danske stat over de næste fem år betaler i alt 150 mio. kroner for oprydning af gamle amerikanske militæranlæg i Grønland.

Inden arbejdet kan gå igang skal Lars Løkke have Folketingets opbakning til at bevilge pengene. Det skal desuden afklares hvordan grønlandsk arbejdskraft og grønlandske virksomheder bedst muligt kan indgå i oprydningen. Parterne forventer at underskrive den endelige aftale til efteråret.

Dagens aftale er ikke den eneste oprydningsaftale Kim Kielsen har fået på plads under sit besøg i Danmark i denne uge. Tirsdag indgik Kim Kielsen og Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen således en aftale om at igangsætte arbejdet med oprydning på den tidligere flådestation Grønnedal på Grønlands sydvestkyst.

Selvom Forsvaret genåbner Grønnedal i mindre omfang, så skal der ryddes op på den del af basen, som ikke skal bruges fremover. Forsvarsministeriet vil i samarbejde med Kommuneqarfik Sermersooq udpege de bygninger, der ikke længere skal anvendes. Nedrivning og fjernelse af bygningerne og affald vil snarest muligt blive iværksat. I den forbindelse vil muligheden for anvendelse af lokale firmaer og arbejdskraft blive undersøgt, ligesom Forsvarsministeriet i samarbejde med myndighederne i Grønland vil se på, hvordan opgaven miljømæssigt og praktisk bedst løses.

Den helt store knast er basen Camp Century på den grønlandske indlandsis, hvor amerikanerne i 1967 efterlod op mod 9000 ton affald og dumpede kølevand fra en atomreaktor i isen inden de forlod basen under isens overflade. I takt med at isen smelter kommer Camp Century og atomaffaldet længere og længere op mod overfladen. Camp Century indgår ikke i dagens oprydningsaftale, da der sandsynligvis er tale om en stor mundfuld, som til gengæld ligger adskillige år ude i fremtiden. Men senere i år drager et hold af eksperter fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) afsted til basen. De skal blandt andet undersøge om der er forhøjet radioaktivitet i spildevandet fra Camp Century-militærbasen, og få fastlagt helt præcist hvor og hvor dybt basen ligger under isen. Desuden skal de opsætte en klimastation, som året rundt kan indhente resultater om tilstanden på isen.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*