Udenrigsstrategi: Fluffy hensigtserklæringer og et par konkrete Arktis-initiativer

Arktis var helt som ventet et af de fem fokusområder i Danmarks nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, som udenrigsminister Anders Samuelsen fremlagde onsdag. Men som det så ofte er tilfældet med den slags strategier, så var der mest tale om “fluffy” og overordnede hensigtserklæringer.

De to væsentligste hensigter i en arktisk kontekst var:

– Regeringen vil i tæt samarbejde med Grønland og Færøerne adressere de sikkerhedspolitiske udfordringer, som følger i kølvandet på de mange nye muligheder for udvikling i Arktis.

– Regeringen vil bruge 10-året for Ilulissat-erklæringen til at markere de politiske forpligtelser og udvide det praktiske samarbejde om fælles interesser ud fra ønsket om, at Arktis fortsat er kendetegnet af lavspænding og konstruktivt samarbejde.

Der var også blevet til en lille smule mere konkrete ting:

– Regeringen vil konkret tage initiativ til en årlig Arktisk Dialog om Kongerigets strategiske indsats i Arktis for at styrke det konkrete myndighedssamarbejde inden for rigsfællesskabet.

og

– Regeringen vil styrke ambassaden i Moskva for at styrke dansk interessevaretagelse over for Rusland især på det sikkerhedspolitiske område og Arktis.

Læs hele strategien her.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

2 Comments on Udenrigsstrategi: Fluffy hensigtserklæringer og et par konkrete Arktis-initiativer

  1. Det er meget snak og meget lidt konkrete tiltag og handlinger.

    Der bør investeres og udstationeres i Grønland, nye flådefartøjer, flådebaser, kaserner og et lokalt baseret flyvåben og flyovervågning.

    Men dette bør ikke ses som en oprustning, men nærmere, som en normalisering i et område, som i dag ligger helt frit tilgængeligt, og uden nogen særlig og i særdeleshed effektiv hævdelse af territoriet.

    Noget andet er, uden at det som sådan skal bruges som argument, men det er, at Russerne jo ikke holder sig tilbage med både nye baser, mandskab og materiel i Arktis.

    • Nu har man genåbnet Grønnedal, men man kunne sagtens købe nye overvågningsfly, der kunne mere end blot farvandsovervågning og placere et eller to på Grønland. Derudover kunne det også give mening at bygge nye støtteskibe designet til arktisk sejllads. Hvis ikke Grønland da er selvstændigt inden da så er det vel lige meget.

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*