Putin: Arktis vigtig for Ruslands forsvarsevner

Ruslands præsident Vladimir Putin svarede i midten af juni på spørgsmål ved en tv-transmitteret spørgsmål/svar-session. Foto: Kreml.

Ruslands præsident Vladimir opfordrede fornylig sine landsmænd til ikke at glemme betydningen af Arktis for Ruslands evne til at forsvare sig selv. Desuden mindede han russerne om hvad amerikanerne foretager sig under den arktiske is.

“Lad os ikke glemme det militære aspekt af sagen. Regionen er ekstremt vigtig for at sikre landets forsvarskapacitet. Jeg ønsker ikke at skræmme nogen, men eksperter ved godt, at de amerikanske atomubåde er deployeret til Nordnorge, og at deres missiler kan nå Moskva på 15 minutter,” sagde Putin i midten af juni ved en årlig tv-transmitteret “spørgsmål/svar”-session med det russiske folk. Det skriver det statslige russiske nyhedsbureau Tass.

Putin fortsatte:

“Vi skal alle forstå, hvad der foregår der (i Arktis, red). Vi skal beskytte denne kyst og sikre grænsekontrol. Desuden er der så vidt angår strategiske våben … håber, at det ikke kommer til det, men hvis USAs land- Baserede missiler flyver over dette område … Det er det Arktis er. Tidligere tacklede vi ikke dette problem, fordi det ikke var vigtigt, men fordi vi ikke kunne klare det og måtte sætte det til side. Ligesom mange andre ting er afgørende for vores land, desværre. Men nu har vi rejst sagen igen,” sagde Vladimir Putin, der i marts besøgte Alexandra Ø i øgruppen Franz Josef Land i den russiske del af Arktis.

Putin er også opmærksom på de ikke-arktiske nationers interesse for regioner. Ikke mindst Kinas interesse.

“Denne region tiltrækker også aktiv interesse fra de såkaldte ikke-regionale lande. Det er godt og vi er parat til at samarbejde med dem, men vi bør have vores egne prioriteter,” understregede Putin.

Stadig flere turister fra hele verden strømmer til de russiske øer i Nordøstpassagen nord for det russiske fastland. Putin var ikke tilfreds med hvad mange af turisterne får at vide af deres guider.

“Mange udenlandske turister kommer der, og nogle guider siger helt åbent til deres grupper: Disse øer tilhørte tidligere Sovjetunionen. Dette bør alarmere os, da det er vores område. Således bør vi organisere brugen af disse ruter. Vi bør arbejde med disse områder og vi bør have suverænitet over disse områder,” sagde Putin på direkte tv til de mange russere, der så med.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

1 Comment on Putin: Arktis vigtig for Ruslands forsvarsevner

  1. Rusland kan jo bare tilslutte sig NATO så er deres problemer løst og hvis de herefter skulle blive angrebet, jeg ved ikke af hvem, kommer vi selvfølgelig det store land til undsætning – men man skal selvfølgelig accepterer menneskerettigheder og andre internationalt vedtagne regler (love). Så, Putin, vælg den frie verden – det betaler sig!

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*