Stadig ingen søkort-aftale

I mere end halvandet år er der ikke blevet produceret nogle af de mange søkort over de grønlandske farvande, som den danske regering for knap otte år siden lovede det grønlandske selvstyre, at man ville producere. Og en aftale om at genoptage produktionen lader fortsat vente på sig. Det skriver Politiken mandag.

Produktion af søkortene baserer sig på en samarbejdsaftale mellem Danmark og det grønlandske selvstyre, som blev indgået i oktober 2009. I alt 73 kort skulle være færdigproducerede inden 2018. Selve kortproduktionen blev indledt i 2009 og ved udgangen af 2015 var der produceret i alt 32 kort.

Men så stoppede arbejdet. Det skyldes, at det er Geodatastyrelsen, der rent konkret laver arbejdet. Og da styrelsen i november 2015 rykkede fra Københavns nordvest-kvarter til Nørresundby ved Aalborg, så valgte 13 ud af 15 medarbejdere i Geodatastyrelsens afdeling for produktion af grønlandske søkort ikke at flytte med.

Dermed manglede der at blive lavet 41 kort. Specialister fra England er blevet hentet til Nørresundby, ligesom enkelte medarbejdere er blevet fastholdt ved at tilbyde dem pendlerordninger med indenrigsfly, så de kan bo i København og arbejde i Nørresundby. Desuden tager det op mod fire år at oplære nye folk i at lave søkort. Derfor er der ikke blevet produceret et eneste kort siden slutningen af 2015.

På grund af produktionsstoppet har man i løbet af 2016 og starten af 2017 forsøgt at forhandle en ny aftale på plads med en ny tidsplan for produktionen. Men det er endnu ikke lykkedes at indgå en aftale, og emnet vil helt sikkert være på dagsordenen, når Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt i slutningen af denne måned besøger Grønland.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*