Derfor ville Danmark have Kina med i Arktisk Råd

Foto: Daderot / Wikimedia Commons.

Når Danmark varmt talte for at give Kina den observatørstatus i Arktisk Råd, som landet fik i 2013, så var der ifølge to forskere fra RUC tale om en klassisk såkaldt “småstats normativ dagsorden”, hvor det handler om at indkapsle store (og voksende) magter i et netværk af forpligtende aftaler og institutioner.

At være en ansvarlig international aktør og en fortaler for en normativ dagsorden passer pænt med Danmarks selvopfattelse. Men København har tiltrukket en betydelig kritik for det, som nogle så som et forsøg på at undergrave Arktisk Råd. Kritikken er blevet fremført af ngo’er, der repræsenterer indfødte mennesker og miljøgrupper samt andre af Arktisk Råds medlemslande som Island, Sverige og Finland.

I en artikel i magasinet “European Politics and Society” undersøger de to forskere Michael Kluth og Kennet Lynggaard tre mulige forklaringer på den danske støtte til Kina:

1) Politiske dynamikker indenfor rigsfællesskabet med henblik på økonomiske gevinster ved at tiltrække kinesiske investeringer i bytte for politiske modydelser.

2) Sikkerhedsmæssige overvejelser i lyset af særligt den canadiske Harper-regerings stærke retorik om Canadas arktiske ambitioner set i lyset af grænsedragningsproblematikken omkring f.eks. Hans Ø.

3) Klassisk småstats normativ dagsorden om at indkapsle store (og voksende) magter i et netværk af forpligtende aftaler og institutioner.

Forskerne konkluderer til sidst, at forklaring nummer 1 ikke holder vand.

“Det har vist sig vanskeligt at opretholde vores første foreslåede forklaring om, at Danmarks positive tilgang til Kinas ansøgning om observatørplads i Arktisk Råd var resultatet af det grønlandske pres,” skriver forskerne i deres konklusion.

Heller ikke forklaring nummer to viste sig at holde vand. De to forskere kommer således frem til, at forklaringen skal findes i punkt tre omkring den såkaldte “småstats normative dagsorden”.

“Vores tredje forklaring tyder på, at den danske holdning afspejler ægte støtte til multilateral styring. Metodisk indeholder denne påstand en vis “bias”, da alle danske og grønlandske interviewpersoner straks identificerede sig med synspunktet. Det blev imidlertid støttet af adskillige andre interviewpersoner og uafhængige analyser. Det er desuden i overensstemmelse med landets selvopfattede diplomatiske arv, dets småstatsidentitet og den indenlandske politiske kultur generelt.”

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

1 Comment on Derfor ville Danmark have Kina med i Arktisk Råd

  1. Ja det er dejligt at få bekræftet at vi er en småstat og ikke et agressivt imperium.Vor tilstedeværelse i Grønland og på Færøerne ,kan kun betegnes som en konstatering af,at det tilsyneladende er vigtigere for regeringen at deltage i fjerne flag-waving operations for at tækkes USA.Der efterlyses stadig en robust tilstedeværelse deroppe,samt et vågent øje i Baltikum!!!!

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*