Canada øger overvågning af ubåde og fly i Arktis

Canada vil fremover holde bedre øje med undervandsaktiviteterne i de canadiske dele af de arktiske farvande, ligesom landet vil skærpe overvågningen af fremmede fly i sit arktiske luftrum.

Forskere fra det canadiske forsvarsministerium er således netop rejst til en militærbase ved Gascoyne Inlet på Devon Island i Canadas Nunavut-region. Her skal de arbejde videre med “Canadian Arctic Underwater Sentinel Experiment” (CAUSE), der handler om at udvikle og teste en række nye teknologier til at monitorere eventuelle aktiviteter både på og under havoverfladen i canadisk farvand i Arktis.

“Det er vigtigt ud fra et suverænitetsperspektiv. Hvis Canada har suverænitet over denne del af verden, så er vi nødt til at vide hvem der er der. Det her er en del af løsningen for gøre det muligt,” siger Dr. Dan Hutt fra Defence Research and Development Canada (DRDC) til canadiske medier.

Arbejdet med CAUSE skal gerne føre flere ting med sig. For det første er det målet at udvikle undervandsmikrofoner, som kan blive efterladt på den arktiske havbund i årevis med et langtidsholdbart batteri. For det andet ser forskerne fra Defence Research and Development Canada på at udvikle autonome ubemandede undervandsfartøjer, der kan patruljere i de arktiske farvande med sonar på slæb. For det tredje arbejder man på at udvikle software med kunstig intelligens, som kan analysere alle de data og lyde, som mikrofonerne og fartøjerne indsamler.

Canadierne bruger i alt 16 mio. dollars, svarende til godt 100 mio. kroner, på at udvikle CAUSE.

Også på en anden front vil Canada sikre sig bedre kontrol med sit arktiske territorium. Således skal canadiske kampfly i fremtiden sendes op til fremmede militære luftfartøjer, hvis de flyver ind over Queen Elizabeth-øerne i det aller nordøstlige Canada overfor det aller nordvestlige Grønland. I dag sender Canada først et eller flere af sine CF-18 Hornet-fly på vingerne for at hilse på, hvis et fremmed militærfly fra Rusland eller andre lande kommer ind over de mere sydlige egne af Canada.

Men det skal der laves om på. Fremover skal fremmed overflyvning af Queen Elizabeth-øerne medføre, at canadiske kampfly bliver “scramblet” og sendt afsted for at kontrollere flyet. Øerne skal nemlig være en del af Canadas såkaldte Air Defence Identification Zone (ADIZ). Det fremgår af det forsvarsudspil, Canadian Political Defence Review, som Trudeau-regeringen fremlagde i juni. Det vil dog vare nogle år før det konkret vil kunne lade sig gøre. De nuværende canadiske kampfly har nemlig ikke rækkevidde nok til eksempelvis at flyve fra Inuvik-basen til Ellesmere Island for at hilse på et russisk bombefly og tilbage igen. Kun hvis der i forvejen er tankfly på plads til at tanke flyene op undervejs eller hvis de kan benytte fremskudte baser, kan det lade sig gøre.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

2 Comments on Canada øger overvågning af ubåde og fly i Arktis

  1. Det ville være mere interessant at høre hvad Danmark gør, hvordan overvåger Danmark luften og søen i Grønland, og med hvilke midler?

    Sender vi også et fly op hvis f.eks vores luftrum bliver krænket, eller er der frit slag?

    Forstår Danmark seriøst, at hævde sit territorium, eller taler vi kun om den meget symbolske slædepatrulje i øst Grønland, og et par skibe med hundredevis af kilometer i mellem sig?

  2. Ja vi har travlt med flag-waving- operations i fjerne dele af verden,mens rigsfællesskabet forsømmes.Det skete også med De vestindiske øer,Guldkysten og Trnakebar.Hvorfor har vi ikke selv kontrollen over det færøske luftrum???Det ville være fornuftigt at have en eskadrille stationeret på Keflavik.Derfra kunne den sørge for afvisningsberedskbet både for Island,som vi i forvejen hjælper af og til,samt Grønland og Færøerne.Men der er måske nogen,der ikke bryder sig om det??Desuden kunne man oprette flere slædepatruljer og iværksætte droneovervågning af Grønland!!!

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*