Camp Century-skrot synker

Foto: Youtube

Det omdiskuterede radioaktive affald på den nedlagte amerikanske Camp Century-base i Grønland synker længere og længere ned i isen. Det skyldes, at der kommer mere nyt sne til end der smelter. Det står klart efter at en ekspedition fra Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser (GEUS) har besøgt basen og undersøgt undergrunden.

“Der var dage med tøvejr, hvilket er usædvanligt, men der kommer stadig mere sne til, end der smelter af,” siger lederen af den danske ekspedition, den canadiske klimaforsker William Colgan, til Ritzau.

Forskerne troede inden de tog hjemmefra, at affaldet lå mellem 35 og 60 meter under isoverfladen. Undersøgelser med blandt andet en radar viste, at affaldet ligger mellem 30 og 90 meter under overfladen. Dermed kan der muligvis komme til at gå mere end de 75 år, som man oprindeligt havde forventet, inden affaldet kommer op til overfladen.

Regningen og ansvaret for oprydningen på Camp Century og en række andre tidligere amerikanske baser på Grønland har gennem flere år skabt kurer på tråden og dårlig stemning i forholdet mellem Grønland på den ene side og USA og Danmark på den anden side. Ved det årlige rigsfællesskabsmøde på Christiansø i juni kunne den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen sammen med formanden for det grønlandske selvstyre, Kim Kielsen, imidlertid præsentere en aftale der betyder, at Danmark bevilger i alt 150 mio. kroner over fem år til baseoprydninger. Hvor langt man kommer for det beløb vil tiden vise.

Camp Century var operativ fra 1959 til 1967 og bestod blandt andet af en atomreaktor under isens overflade. Det var den første af en række baser, som USA ville etablere som led i et storstilet projekt, der havde til hensigt at etablere hundredvis af atomraketter i tunneler under indlandsisen. Efter rømningen af basen i 1968 blev lavradioaktivt materiale og millioner af liter olie, diesel og andre væsker samt en masse andet affald gravet ned i isen med en forventning om, at de i alt 9.200 tons affald ville blive indkapslet til evig tid af indlandsisen.

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

1 Comment on Camp Century-skrot synker

  1. Uanset hvor langt pengene rækker må det vel være muligt at komme igang uden yderligere nølen!!!Der er givetvis affald der er nemmere at gå til!”!!

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*