Russisk isbryder når Nordpolen på rekordtid

Foto: Kiselev / Wikimedia Commons.

Verdens største og kraftigste isbryder, den atomdrevne russiske isbryder 50 Let Pobedy, nåede torsdag i sidste uge frem til Nordpolen på rekordtid. Kun 79 timer (svarende til tre døgn og syv timer) tog det isbryderen at sejle fra Murmansk i Rusland til Nordpolen. Det oplyser Rosatomflot, der opererer hovedparten af de russiske atomdrevne isbrydere, til nyhedsbureauet TASS.

Det er mere end dobbelt så hurtigt som den sovjetiske isbryder Arktika gjorde turen på i 1977. Dengang tog det 176 timer – svarende til syv døgn og otte timer. Arktika var i 1977 det første overfladefartøj til at nå Nordpolen*. Og 50 Let Pobedy’s aktuelle tur var netop en fejring af 40-året for den bedrift.

Det er 124. gang et overflade fartøj når Nordpolen. 111 gange har der været tale om sovjetiske eller russiske fartøjer. Foruden 50 Let Pobedy’s rekord, så satte skibets kaptajn også rekord. Med sin 24. gang på Nordpolen er han den kaptajn i verden, der har sejlet flest gange til toppen af verden.

* Rasmus Klump og hans venner kom dog til Nordpolen allerede i 1955 – ligesom Tintin landede på månen i 1954 – 15 år før amerikanerne.

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*