USA et skridt nærmere seks nye isbrydere

US Coast Guard-isbryderen Healy er USA's største isbryder og var det første amerikanske skib på Nordpolen. Foto: Public Affairs Specialist 2nd Class NyxoLyno Cangemi, US Coast Guard.

USA kom i juni et lille skridt nærmere at få tredoblet sin flåde af isbrydere. Det skete da det amerikanske senats “Armed Services Committee” vedtog “National Defense Authorization Act” for 2018. Det er en lov, som sætter rammerne for hvordan det amerikanske forsvar kan bruge de penge, som forsvaret senere i år vil få bevilget i 2018. Loven indeholdt nemlig en bestemmelse, der gav forsvaret lov til at indkøbe op til seks isbrydere i polarklassen.

I dag har USA kun én isbryder i polarklassen. Det er USCGC Polar Star, som US Coast Guard opererer. Samme myndighed opererer også de to mellemklasse-isbrydere USCGC Healy (der dog er længere og tungere end Polar Star, red.) og USCGC Mackinaw. Polar Star kan bruges i Arktis og Antarktis, mens Healy kan bruges i dele af Arktis og Mackinaw mest bliver brugt på “The Great Lakes”.

Det er dog ikke endelig besluttet at bygge de nye isbrydere, som formentlig vil koste 6-7 mia. kroner per styk. Kongressen skal først godkende budgettet for 2018. Men bestemmelsen er et vigtigt skridt på vejen i en proces, som har været adskillige år efterhånden.

Rusland har omkring 40 isbrydere i forskellige størrelser – heraf flere atomdrevne – samt flere isbrydere på vej indenfor få år.

Rusland har i dag fire atomdrevne isbrydere. Yderligere tre isbrydere er ved at blive bygget. Det projekt kaldes Projekt 22220. Desuden er ingeniører ved designbureauet Krylov i Skt. Petersborg ved at lægge sidste hånd på det tekniske design af den nye super-isbryder Leader, der skal være i stand til at sejle gennem op til fem meter tyk is året rundt i al slags vejr. Leader bliver 205 meter lang med en dødvægt på mindst 55.000 tons. Med to atomreaktorer vil skibet have en motoreffekt på 110MW og være i stand til at skabe en 50 meter bred isfri sørute mellem Europa og Asien.

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*