Ambassadører: Arktisk Råd er en særlig klub

Danmarks ambassadør til Canada, Niels Boel Abrahamsen (t.v.), og Danmarks arktiske ambassadør, Hanne Fugl Eskjær, ved arrangementet på Københavns Universitet. Foto: Andreas Krog.

Observatører som Kina, Indien, Japan og Frankrig er mere end velkommen i Arktisk Råd. Men kun som observatører. Arktisk Råd er og skal fortsat være en særlig klub, hvor kun de otte arktiske nationer i sidste ende har noget at skulle have sagt. Det mener to danske ambassadører.

“Arktisk Råd er altså en særlig klub for os, der er deroppe og dermed har et særligt ansvar deroppe,” fastslog Danmarks ambassadør til Canada, Niels Boel Abrahamsen, ved et arrangement på Center for Militære Studier på Københavns Universitet onsdag formiddag.

Danmarks arktiske ambassadør, Hanne Fugl Eskjær, er enig.

“Arktisk Råd skal være en særlig klub,” siger Hanne Fugl Eskjær, der dog ser en udfordring i at se på hvordan observatørerne kan spille en reel rolle i Arktisk Råd. Så de fortsat finder sig i at de otte arktiske nationer bestemmer.

“Vi gør det i dag ved at have arktiske bilaterale konsultationer med blandt andet Kina og Sydkorea. Desuden har formanden for Arktisk Råd ofte møder med observatørerne forud for Arktisk Råds møder,” siger Hanne Fugl Eskjær.

I sidste ende er der dog ifølge ambassadøren en klar rollefordeling.

“Vi hører på hvad observatørerne har at sige, og så lukker vi døren, når der skal tages beslutninger,” fastslår Hanne Fugl Eskjær.

Når Arktisk Råd har kunne bestå i mere end 20 år, så skyldes det blandt andet et klart fravalg helt fra starten, pointerer den arktiske ambassadør.

“Arktisk Råd traf helt fra begyndelsen en principbeslutning om, at man ikke drøfter hardcore sikkerhedsspørgsmål. Hvis ikke man havde gjort det, så var det blevet lagt i graven med det samme. I stedet er det sindssygt vigtigt at fokusere på, at vi kan alt mulig andet,” understreger Hanne Fugl Eskjær.

Hun ser desuden Arktisk Råd som nøglen til fortsat lavspænding i Arktis og som en indgang til Rusland, som Danmark og NATO har det svært med i andre dele af verden.

“I Arktisk Råd har vi en unik kanal til Rusland. Den skal holdes varm og i samarbejdets ånd,” pointerer Hanne Fugl Eskjær, der advarer mod at se især Ruslands øgede militære tilstedeværelse som en egentlig militær oprustning.

“Mange af de civile opgaver i Arktis kan kun løses militært, da det kun er de enkelte landes forsvar, der har det fornødne materiel. Derfor er det vigtigt at vi tolker en eventuel oprustning ud fra de opgaver, som oprustningen løser.”

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

1 Comment on Ambassadører: Arktisk Råd er en særlig klub

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*