Rapport: Dansk militærfly i Arktis året rundt for 13 mio. kroner

I dag er de fire danske Challenger-transportfly og setup’et omkring dem dimensioneret til, at der kan være et Challenger-fly i de danske dele af Arktis 140 dage om året, hvilket svarer til omkring 11-12 dage om måneden. Men for bare 13 mio. kroner om året vil det være muligt at sikre Challenger-tilstedeværelse i Arktis året rundt. Det fremgår af en såkaldt budgetanalyse, som Forsvaret er ved at ligge sidste hånd på.

Her gennemgår man en lang række af Forsvarets kapaciteter for at se på hvad det koster at skrue ned eller op for hver enkel kapacitet og kapacitetens opgaveløsning. Budgetanalysen er sat i søen for at finde besparelser, men er udarbejdet sådan, at man både kan se hvad man får for færre penge til den enkelte kapacitet, og hvad man får hvis der bevilges flere penge.

For Challenger-flyene ser det ifølge budgetanalysen således ud:

Budgetanalyse Challenger

Scenarie 2 er sådan som tingene ser ud i dag. Scenarie 3 vil give 365-tilstedeværelse i Arktis. Det kræver blot en ekstra Challenger-besætning og koster 13 mio. kroner ekstra. Ikke et fly mere. Med endnu en besætning kan man opretholde det nuværende antal flyvetimer til internationale operationer (scenarie 4).

Challenger-tilstedeværelse året rundt er en af anbefalingerne i “Rapporten om Forsvarsministeriets Opgaveløsning i Arktis”, som blev publiceret i juni sidste år.

Med et gråt CL-604 Challenger fly stående på Kangerlussuaq hver dag året rundt kan Arktisk Kommando hver dag året rundt få “øjne” i luften til brug for SAR-missioner, fiskeriinspektion, suverænitetshåndhævelse og meget andet. Et særdeles fornuftigt værktøj at have ved hånden hver dag – ikke bare 11-12 dage om måneden.

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

1 Comment on Rapport: Dansk militærfly i Arktis året rundt for 13 mio. kroner

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*