Analytiker: Ruslands stræben efter Nordpolen handler om prestige

I 2007 plantede en ubåd det russiske flag på havbunden ved Nordpolen. Foto: Association of Russian Polar Explorers.

Rusland har ikke den aggressive strategi omkring ejerskabet til dele af den arktiske kontinentalsokkel, som mange i Vesten mener de har. Det mener den franske analytiker og Ruslands-kender Morgane Fert-Malka.

I sin blog ”Arctic in context” på World Policy Journals hjemmeside skriver hun:

“Kort sagt, så giver kontinentalsokkelafgrænsningsprocessen ringe økonomisk fornuft – ligesom andre større politiske projekter i Rusland. Det handler snarere om geopolitisk prestige og muligheden for at bruge statspenge på dataindsamling, diplomatiske udgifter og fjerne boreprojekter. Brug af penge får bureaukraterne til at se travle ud,” skriver Morgane Fert-Malka.

Rusland var det første land til at indgive sine krav på den arktiske kontinentalsokkel til FN’s særlige havretskommission. Det er af mange vestlige kommentatorer blevet udlagt som et eksempel på et aggressivt og ekspansivt Rusland. Men det er en klar misforståelse, mener Morgane Fert-Malka.

Faktisk er det lige omvendt. De tidlige indberetninger er et tegn på at Rusland i virkeligheden er ”klassens duks”.

”Disse indberetninger bekræfter, at Rusland ikke kun nøje følger folkeretten, men også pionerer dem. Ruslands ønske om at indsende først til FN ligner et tegn på god tro – der er ingen iboende fordel ved at handle tidligt i dette tilfælde. Det indikerer en vilje til at følge den etablerede internationale procedure,” pointerer Morgane Fert-Malka.

Bekymring om USA
I virkeligheden er det faktisk USA, der må betragtes som den største ubekendte og det land, der mindst følger reglerne. De har nemlig slet ikke ratificeret FN’s havretsregler, der blandt andet handler om hvordan man forhandler sig til rette, når lande gør krav på det samme område.

”Rusland har fulgt reglerne så tæt, at de mest patriotiske kommentatorer i landet har antydet, at det forsøger så hårdt at følge reglerne, at det er til skade for landet selv. Deres største bekymring drejer sig om USA’s manglende ratificering af UNCLOS, som nogle i Rusland ser som en bevidst strategi fra Washingtons side om at omgå de regler, som alle andre arktiske kyststater har bundet sig til. De hævder, at efter Rusland, Canada, Danmark og Norge har afgrænset deres kontinentale områder, så planlægger USA at “løbe ind” for at “få fat i hvad der er tilbage” – herunder den centrale del af det arktiske hav med den symbolske nordpol. Den eneste vej frem for Rusland, siger de, er at opdele det centrale arktiske hav i sektorer som en kage snarere end at følge procedurerne i FN’s havretsregler,” skriver Morgane Fert-Malka.

Hun opfordrer USA til at spille med åbne kort.

”For at holde afgrænsningsprocessen ordentlig, bør USA være åben overfor de andre arktiske stater om sine planer vedrørende sin kontinentalsokkel. Kommentatorer overalt vil derefter være velinformerede til at kunne aflive fortællingen om et “race” for arktiske ressourcer, som bringer de mest skadelige sammensværgelsesspørgsmål om Ruslands aktiviteter i regionen frem og støtter dem inden for Rusland, som hellere vil trodse international lov,” påpeger Morgane Fert-Malka.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*