Canadas nordligste forskningsstation lukningstruet

PEARL-stationen. Foto: Paul Loewen.

En af de vigtigste forskningsstationer i Arktis står foran lukning til foråret. Det er Polar Environment Atmospheric Research Laboratory (PEARL) i Eureka i Nunavut-regionen i Canada, som snart ikke har flere penge til sin drift. PEARL ligger kun 1.110 kilometer fra Nordpolen, hvilket gør den til Canadas nordligst beliggende forskningsstation. Det er 177 kilometer længere væk end den danske militærbase Station Nord. Ved at ligge så højt mod nord kan PEARL indsamle data i Arktis, som det er svært for stationer længere mod syd at opsamle.

PEARL har de seneste fem år været finansieret af den canadiske regerings “Climate Change and Atmospheric Research Initiative”. Det program eksisterer ikke længere og der er ifølge de forskere, som har brugt PEARL, ikke andre finansieringsmuligheder, da stationens arbejde er meget målrettet mod klimaforskning.

I 2012 var PEARL også tæt på at lukke, da den daværende Harper-regering tøvede med at yde tilskud. Det mødte massiv kritik fra blandt andet det liberale partis medlem Kirsty Duncan. Hun er i dag Canadas forskningsminister og kvinden, der kunne redde PEARL med en forlængelse af “Climate Change and Atmospheric Research Initiative”.

Duncan vil dog overfor canadiske medier ikke svare på om PEARL blive reddet. I stedet taler hun i brede termer.

“Jeg har været mange gange i Arktis. Derfor er jeg så fokuseret på at skabe en omfattende, gennemtænkt tilgang til arktisk forskning, og en der vil omfatte indfødte stemmer,” fortalte Duncan til nyhedsorganisationen CBC.

Hun ville ikke ud med om det også omfatter PEARL.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*