Norge sender fregat til Arktis

Norge har i sidste uge haft fregatten KNM Helge Ingstad forbi Svalbard øgruppen og byen Longyearbyen for at vise det norske flag i de arktiske farvande.

Normalt er det kun skibe fra den norske kystvagt, der patruljerer i de arktiske farvande. Men i de senere år har Norge en gang om året sendt en af sine fem fregatter af Fridtjof Nansen-klassen til Svalbard. Ofte er det i september inden der kommer is på vandet. Ligesom de tre danske fregatter af Iver Huitfeldt-klassen, så har de norske fregatter nemlig ikke isforstærket skrog.

I september var fregatten KNM Roald Asmundsen nord for Svalbard og krydsede den 81. breddegrad. Det er det længste nordpå en norsk fregat har været i nyere tid.

Fridtjof Nansen-fregatterne har den radar, der skal til for at Norge kan deltage i NATO’s ballistiske missilforsvar – som russerne er ikke begejstrede for. Fregatterne har også den Mark-41 launcher, som kan rumme de missiler, som skal bruges til at nedskyde fjendtlige ballistiske missiler. Fregatterne er desuden udrustet til ubådsjagt.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

1 Comment on Norge sender fregat til Arktis

  1. “Fregatterne har også den Mark-41 launcher, som kan rumme de missiler, som skal bruges til at nedskyde fjendtlige ballistiske missiler.”

    Nej. VLS på de norske fregatter er ikke i strike length versionen. De kan ikke indgå som shooters i BMD med SM-3. De kan heller ikke have Tomahawks og formodentlig heller ikke SM-6.

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*