Øvelse: Sammen om at redde synkende skib

Der stod koordination på tværs af nationaliteter på skemaet på sidstedagen af den store arktiske kystvagtøvelse Arctic Guardian, som blev afviklet i Danmarksstrædet mellem Island og Grønland i dagene 6. – 8. september. Her handlede det nemlig om at indsatsfolk fra fem lande skulle arbejde sammen om at få lukket sprækkerne i et synkende skib og ydet førstehjælp til besætningen ombord.

Arctic Guardian var Arctic Coast Guard Forums første store multinationale øvelse, hvor USA, Canada, Norge, Island og Danmark bidrog med hver et skib, mens USA, Danmark og Island stillede med fly og Island havde helikoptere med.

Arktisk Nyt var med ombord på det danske inspektionsskib Vædderen, der sammen med et CL-604 Challenger-fly var Danmarks bidrag til den tre dage lange øvelse, hvor man trænede tre forskellige scenarier. I dette indlæg beskrev vi øvelsen med eftersøgning af redningsflåder på øvelsens første dag onsdag og her kom vi omkring torsdagens øvelse, der handlede om eftersøgningen efter en forsvunden sømand.

Efter to dage med øvelser hvor deltagerne opholdt sig på deres egne skibe og mest kommunikerede via radio, så var det fredag tid til at mødes ansigt til ansigt.

OBS: Alt hvad der står herunder er sket i virkeligheden, men alene som en del af en øvelse.

06:00
Dagens scenarie er at et skib i nød tager vand ind. Indsatshold fra Vædderen og kystvagtskibene Andenes fra Norge, Spencer fra USA og Tor fra Island skal sammen med indsatsfolk fra den canadiske isbryder Pierre Radisson “gå ombord” på det nødstedte skib, der tager vand ind. Skibet er en 20-fods container placeret på Pierre Radissons fordæk. En brandslange med syv bars tryk sørger for at der fosser vand ind i containeren gennem sprækker, som indsatsfolkenene så skal lukke.

06:10
Alarmen indløber fra den islandske kystvagts koordinationscenter til broen på Vædderen. Et skib tager vand ind og Vædderen bedes sende sit indsatshold afsted.

06:30
Gummibådene med kaldenavnene “lillebror” og “lillesøster” sættes i vandet og drøner afsted mod Pierre Radisson, der ligger for anker i det blikstille og solbeskinnede farvand ud for Island. I hver båd er fire indsatsfolk, der medbringer en pumpe og slanger.

06:45
Indsatsfolk fra alle fem skibe og nationer er ankommet til Pierre Radisson. Vandet fosser allerede ud af containeren. Pierre Radissons kaptajn byder velkommen og det multinationale indsatshold sammensættes med to personer fra hver nation.

Øvelsen afvikles to gange, så i alt fire personer fra hvert land kommer i sving. Parallelt med “læk i et skib”-øvelsen afvikles to gange en samarit-øvelse, hvor sanitetsfolk fra fem lande skal arbejde sammen om at give førstehjælp til skadede personer ombord. Arktisk Nyt kiggede med over skulderen da den øvelse kørte anden gang. Mere om det senere.

pr22

De i alt 10 mænd går igang med at organisere arbejdet. Danskerne og nordmændene sætter pumper til mens de to amerikanere hopper ned i containeren, som gør det ud for et skibs lastrum. Vandet står cirka 20 centimeter op af skibsvæggen.

07:15
En islænding, en amerikaner og en nordmand hjælper hinanden med at skære en planke til med en motorsav, så planken kan sættes på tværs af “lugen” ned til “lastrummet”, så man nemmere kan få pumpernes slanger til at hænge ned i “lastrummet”.

PR6

07:45
Vandet fosser fortsat ind gennem “lækken” og indsatsfolkene står nu i vand til livet. Pumperne kører på højtryk og der råbes ordrer på engelsk. Er de en smule pressede?

To rafter sættes til at presse plader op mod “lækken”, så der kan blive lukket. Det ser ikke just ud til at virke.

PR7

Den danske pumpe volder problemer og røgen stiger op fra den hårdt pressede pumpe.

PR8

08:15
To islændinge kommer sejlende i gummibåd fra den islandske kystvagts skib Tor med en ekstra pumpe, som bæres op og sættes i sving.

08:30
Vandet begynder at være ude af containeren og indsatsfolkene tørrer sveden af panden.

09:00
Arktisk Nyt og de mange VIP’er, som har overværet øvelsen fra Pierre Radissons kommandobro, er søgt ned i officersmessen og får en kop kaffe og en småkage.

10:00
Så går det løs igen. Et nyt multinationalt indsatshold kaster sig over en ny læk i containeren på Pierre Radissons fordæk.

Samtidig samles fem sanitetsfolk fra de fem lande for i samlet flok at begive sig ind i skibet for at finde en tilskadekommen person. Arktisk Nyt følger i hælene.

10:10
I trappeskakten nær skorstenen finder sanitetsfolkene en “skadet” person, der i virkeligheden er et sminket besætningsmedlem fra Pierre Radisson.

Den amerikanske deltager tager styringen og taler MEGET HØJT til den sårede person. “Jeg ved det her kan virke som et mærkeligt spørgsmål. Men er du gravid?”. Ja, det er vigtigt at vide de vigtige ting om ens “patient”.

PR10

10:25
Patienten stabiliseres, får medicin og bliver lagt op på en båre. Hun transporteres med en vis møje og besvær et par etager ned til Pierre Radissons hospital og undersøges mere grundigt.

10:45
Øvelsen er slut. “Patienten” forlader hospitalet mens sanitetsfolkene evaluerer øvelsen i fællesskab, mens Pierre Radissons læge og øvelsesleder kigger på fra sidelinjen. Det vækker misundelse hos amerikanerne og canadierne, at danskerne og nordmændene bare kan give den nødvendige medicin – hvis det er påkrævet. Ikke noget med at spørge næstkommanderende først – sådan som amerikaneren skal gøre.

PR11

10:55
På fordækket knokler man fortsat med lækket i containeren og den ene af de to danskere har taget styringen.

11:30
Solen står højt på himlen, vandet er blikstille og den sidste øvelse er slut. Nu er det tid til at komme tilbage til Vædderen og sætte kursen mod Reykjavik.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*