Forsøger at sætte dansk præg på stor Arktis-konference

For fjerde gang afholdes fredag, lørdag og søndag i denne uge i Reykjavik på Island den tre dage lange Arctic Circle-konference, som med mere end 2.000 deltagende politikere, erhvervslededere, organisationsfolk, journalister og diplomater er den største arktiske konference.

Sessioner i plenum vil blive mixet med “break out”-sessions, hvor der skal diskuteres et hav af forskellige emner i relation til Arktis. Fokus er naturligvis meget på klima og miljø, men der er også blevet plads til fiskeri, isbrydere og en lille smule sikkerhedspolitik.

Efter at have brilleret med sit fravær de forrige år, så har den danske regering i år valgt at sende Karen Ellemann, der meget passende nu er minister for både fiskeri og nordisk samarbejde. Man kunne godt have ønsket sig, at regeringen havde sendt selve udenrigsministeren for at vise Danmarks dedikation til Arktis. Men det kan være det sker næste år eller året efter. At der overhovedet kommer en dansk minister er værd at glæde sig over.

Og der er mere at glæde sig over. Der kommer nemlig en større dansk delegation bestående af blandt andet politikere, forskere og embedsmænd. Og danske interesser står bag flere af arrangementerne. Det gælder blandt andet den fælles session i plenumsalen lørdag, hvor Karen Ellemann sammen med en lang række politikere, erhvervsfolk og eksperter skal holde oplæg under den fælles overskrift “ARCTIC SCIENCE FROM RESEARCH TO PRACTICE: KINGDOM OF DENMARK”.

Derudover har den arktiske arbejdsgruppe i Folketinget lørdag arrangeret en break-out session under overskriften ” CHALLENGES AND POSSIBILITIES IN THE NORTH: EMERGING MARKETS AND SUSTAINABILITY IN ARCTIC TOURISM” med indlæg af blandt andre de to grønlandske folketingsmedlemmer Aaja Chemnitz Larsen og Aleqa Hammond, samt det færøske folketingsmedlem Magni Arge og direktøren for Air Iceland.

Endelig sidder danske forskere med videre med i en lang række af paneler ved arrangementerne.

Arktisk Nyt er naturligvis på pletten i Harpa-konferencecenteret i Reykjavik alle dage.

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*