US Air Force får danske input til arktisk strategi

Generalmajor Kim Jesper Jørgensen (t.h.), chef for det danske forsvars arktiske kommando sammen med general Ellen Pawlikowski (t.v.), chef for US Air Forces materielkommando under besøget på Grønland. Foto: U.S. Air Force / Tech. Sgt. Dan DeCook.

US Air Force er i fuld gang med at udarbejde et nyt koncept for sine operationer i Arktis. Et arbejde, som flyvevåbnet tager så seriøst, at en gruppe af allerøverste generaler i US Air Force tog på en sand tour de force rundt i Arktis. En rundtur, der, under navnet “Operation Uggianaqtuq“, blandt andet inkluderede et besøg hos det danske forsvars arktiske kommando.

“Når du hører, at du mødes med det danske forsvar, så forventer du at mødes med en professionel militærstyrke, der ved, hvordan du opererer på de koldeste steder,” siger general Ellen Pawlikowski, chef for US Air Force Material Command. Den tæller 80.000 mennesker og sidder på mere end 30 procent af US Air Force’s samlede budget.

“Hvad vi ikke havde forventet var at blive sat på en helikopter og fløjet ind på en gletscher,” fortæller Ellen Pawlokowski.

Ekspeditionens medlemmer gik ombord en helikopter og fløj 70 kilometer ind på den grønlandske indlandsis til en gletscher, der er mere end 180 kilometer lang. Gletcherturen var vigtig for at se, hvor skræmmende opgaven med søgning og redning kan være i de fjerneste steder.

“Det var en ære at være vært for US Air Force og vise dem, hvor vi udfører eftersøgnings- og redningsopgaver, hvordan vi arbejder i temperaturer, der ofte falder til under -45 grader celsius og diskutere, hvordan vi kan arbejde sammen for at beskytte Arktis,” siger generalmajor Kim Jesper Jørgensen, chef for Arktisk Kommando.

“Vi skal arbejde på vores operationelle samarbejde og ved at US Air Force kommer her og interesserer sig for, hvordan vi arbejder, er jeg overbevist om, at dette partnerskab vil sikre Arktis’ sikkerhed i de kommende år,” understreger Kim Jesper Jørgensen.

Forbliver fri for konflikter
Deltagerne i Operation Uggianaqtuq startede deres rundtur i Alaska på US Air Force egen base Eielson Air Force Base og tog derfra videre til Clear Air Station og Long Range Radar Site Point Barrow, Alaska, så de med egne øjne kunne se hvordan deres underordnede opererer i de koldeste egne af USA. Herfra gik turen videre til US Air Forces danske installation, Thule Air Base, hvor de studerede basens missiladvarselsesradar, missilforsvar og spaceradar samt diskuterede strategisk geografi (Thule ligger lige på banen for et missil affyret fra Nordkorea mod USA, red.) og internationale aftaler. Desuden fik de en missionsbriefing fra 821st Air Base Groups chef.

Næste stop på rejsen var den canadiske base Alert, der er verdens nordligste fastbeboede sted kun godt 800 kilometer fra Nordpolen. Næstnærmeste sted er det danske forsvars Station Nord i Nordøstgrønland.

“Vi er her, fordi vi som flyvevåben skal styrke partnerskaberne med vores arktiske allierede og udvikle operationelle færdigheder i nogle af de hårdeste klimaer,” sagde generalløjtnant Mark Nowland, vicestabschef i US Air Force’s operationsstab.

“Vi er en arktisk nation, og vi skal vide så meget om Arktis som muligt for at sikre, at regionen forbliver stabil og fri for konflikter.”

Nærmeste tankstation
Få dage før besøget fra US Air Force havde Kim Jesper Jørgensen og hans folk i Arktisk Kommando haft besøg af det canadiske militærskib HMCS Kingston, der var på vej tilbage til Halifax i Canada efter en to måneder lang sejlads i de canadiske farvande i Arktis. Skibet ankrede op i Nuuk for at få nye forsyninger og i den forbindelse viste canadierne skibet frem til danskerne, der dermed fik en bedre forståelse af hvad Kingston og i de øvrige skibe i Kingston-klassen kan. En god viden at have, hvis Arktisk Kommando en dag får brug for assistance fra skibene i forbindelse med eksempelvis en redningsmission.

Canada forventer næste år at tage Nanisivik Naval Facility på Baffin Øen i den canadiske del af nordvestpassagen i brug. Basen vil primært fungere som brændstofdepot for de nye arktiske patruljeskibe af Harry DeWolf-klassen, som Canada er ved at få bygget. Indtil Nanisivik bliver taget i brug, er Nuuk den nærmeste “tankstation” for canadiske militærskibe, der opererer i Arktis.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

1 Comment on US Air Force får danske input til arktisk strategi

  1. “Når du hører, at du mødes med det danske forsvar, så forventer du at mødes med en professionel militærstyrke, der ved, hvordan du opererer på de koldeste steder,” siger general Ellen Pawlikowski, chef for US Air Force Material Command.

    Den lader vi lige stå lidt…. de få der er der er naturligvis professionelle, men ligefrem en militærstyrke, som kan operere de koldeste steder i Arktis, hvor er flyvevåbnet, hvor er de arktiske fodtropper der er trænet i arktisk terræn til lige netop dette, det handler jo ikke kun om få enkelte redninger:

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*