Lars Løkke: Brug for øget overvågning og tilstedeværelse i Arktis

Regeringen er opmærksom på, at der er brug for øget overvågning og tilstedeværelse i Arktis, understregede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da regeringen onsdag fremlagde sit udspil til de kommende forhandlinger om et nyt seks-årigt forsvarsforlig.

“Vi står med et bagtæppe, som er præget af alvor. Mod øst et stadig mere aggressivt Rusland. Mod syd ustabilitet og opbrud i Mellemøsten og Nordafrika. Og mod nord øget aktivitet i Arktis, blandt andet på grund af klimaforandringer. Det kræver øget tilstedeværelse. Det kræver øget overvågning,” fastslog Lars Løkke Rasmussen ved fremlæggelsen af udspillet i Statsministeriet sammen med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Regeringen lægger dog ikke op til nye store materielinvesteringer målrettet Forsvarets opgaveløsning i Arktis. Ingen penge til nye skibe eller fly. I stedet vil man videreføre den aftale om Forsvarets fremtidige opgaveløsning i Arktis, som i december sidste år blev indgået af partierne bag det nuværende forsvarsforlig, således at Forsvarets tilstedeværelse, overvågning og redningsindsatser fortsat styrkes. Det skal blandt andet ske ved, at man meget snart opsender en satellit, forklarede Claus Hjort Frederiksen.

Desuden vil man afsætte ressourcer til forureningsbekæmpelse i de grønlandske farvande samt til oprydning efter tidligere amerikansk militær tilstedeværelse i Grønland. Regeringen lægger også op til at styrke mulighederne for at grønlandske unge kan aftjene værnepligt i Danmark og på Søværnets skibe i Nordatlanten. Og endelig så skal grønlandske 9. klasses elever tilbydes at komme i erhvervspraktik i regi af Arktisk Kommando.

Gode tiltag, men trods alt i en helt anden vægtklasse end nogle af de andre arktiske nationers etablering eller genåbning af baser og investeringer i nye patruljeskibe, ubåde og overvågningsfly.

Regeringen havde forud for fremlæggelsen lovet, at man ville foreslå et “substantielt løft” af forsvarsbudgettet. Hvor meget det er, løftede regeringen så sløret for i dag. Og det er 12,8 mia. kroner i alt over de seks år, som man lægger op til forliget skal strække sig over med 2,8 mia. og 4,8 mia. kroner i henholdsvis 2022 og 2023.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

1 Comment on Lars Løkke: Brug for øget overvågning og tilstedeværelse i Arktis

  1. Jeg synes det er trist at DK ikke tar sagen mere alvorlig i Grønland. Vi kræver at Nordpolen skal tilhøre Kongeriget, men vi har ikke engang et skib der kan nå derop. Hvad vil man gøre i tilfælde af et oliespild? Vente på at olien driver ned langs Grønlands kyster og slår fiskeriet ihjel? Regningen vil blive sendt videre til skatteyderne.

    Der er rigtig mange muligheder i Grønland. Hvis vandkraften f.eks. blev udbygget til det kunne dække en stor del af hele EUs forbrug. Vi skal investere i Grønland i fællesskab. Det er der nemlig fremtid i.

    Hvad med mad

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*