Wang: Kinesere på vej til Grønland med konsulat, receptioner og bestyrelsesposter

Kontreadmiral Nils Wang. Foto: Forsvarsakademiet.

Et kinesisk firmas køb af en mere eller mindre ubrugelig mine 100 kilometer fra Nuuk kan meget vel være første skridt i det indtog på Grønland, som Kina står på spring til gerne at ville foretage. Det forudsiger chef for Forsvarsakademiet og stor kender af Grønland og Arktis, kontreadmiral Nils Wang.

“Minen kan meget vel bruges til om 5-6 år at åbne et konsulat i Nuuk, begynde at invitere til receptioner og tilbyde bestyrelsesposter til grønlandske politikere,” sagde Nils Wang, da han i sidste uge ved Arctic Circle-konferencen i Reykjavik talte ved et arrangement om sikkerhedssituationen i Arktis.

Kina er nemlig en mester i at bruge sine økonimiske ressourcer placeret i statsejede banker, mineselskaaber og andet til at udøve såkaldt “soft power”, hvor våben er afløst af pengesedler og udsigt til økonomisk vækst. Det ville dog være naivt at tro, at Kina kun ønsker at gøre noget godt for de lande, hvor de udøver deres bløde magt. Det handler nemlig først og fremmest om Kinas egne interesser.

“Kina er interesseret i et hvert land eller region, hvor der er de ressourcer, som de har brug for til at understøtte deres egen økonomiske udvikling,” understregede Nils Wang.

Ifølge Nils Wang så har Kina et helt bestemt modus operandi, som de benytter over hele verden.

“Kina går ind der hvor USA trækker sig ud,” sagde Nils Wang og pegede på, at Kina har store interesser i adskillige afrikanske lande og er i fuld gang med at øge sin tilstedeværelse i Sydamerika.

“Derfor kan det også ske i Arktis. De kan ikke få fodfæste i USA, Canada og Norge. Men det kan de få på Island. Derfor så vi også Kina hjælpe Island under krisen,” sagde Nils Wang på konferencen, som blev holdt i Harpa-koncertsalen på havnen i Reykjavik – kun få hundrede meter fra den store grå betonbygning, som udgør Kinas ambassade på Island.

Han forudser et lignende scenarie på Grønland. Ikke mindst set i lyset af Kinas enorme interesse for Arktis og indtil videre ufrugtbare forsøg på at etablere en forskningsstation på Grønland. Kineserne vil frygtelig gerne og Grønland vil også gerne lade dem gøre det. Men selvom forskningsområdet for længst er hjemtaget, så er der så meget underliggende udenrigspolitik i spørgsmålet om kinesisk forskningsstation eller ej, at Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads indtil videre har sat hælene i.

Men så er det at Kina har sit “soft power”-kort at spille.

I øvrigt et kort, som landet også forsøgte at spille for to år siden, da et kinesisk selskab ønskede at købe den nedlagte danske militærbase Grønnedal. Men da statsminister Lars Løkke Rasmussen syntes det var rigeligt med én stormagt på Grønland, så fik han de øvrige ledere af partierne bag forsvarsforliget til at indgå en hemmelig aftale om, at Grønnedal skulle genåbnes og bruges som depot for Arktisk Kommando. Derfor var det til manges overraskelse en del af den aftale om Forsvarets fremtidige opgaveløsning i Arktis, som partierne bag forsvarsforliget 2013-2017 indgik i december 2016.

About Af Andreas Krog 205 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

2 Comments on Wang: Kinesere på vej til Grønland med konsulat, receptioner og bestyrelsesposter

  1. Nu må staten/Danmark til at markere sig, både mht. ejerskab, men også investeringer i Grønland, ellers render de andre sgu med det hele på sigt…. grønlænderne selv har ikke kapacitet til at stå i mod selv, hverken fristelserne eller pression.

  2. Admiralen har selvfølgelig ret,også P,_Hansen kan jeg støtte.Påstanden om,at Kina ikke gør nogen uden bagtanke er ikke fremmed for andre,ej heller USA.De driver ikke Frelsens Hærs Gavebod.!!!Vi er naive og vi tager os ikke tilstrækkeligt af Grønland og Færøerne.Hvorfor udøver vi ikke suverænitetskotrol i luftrummet over Færøerne????

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*