Frankrig: Risiko for konfrontation i Arktis

Foto: Dinkum / Wikimedia Commons.

Frankrig ser en mulighed for konfrontation mellem to eller flere lande i Arktis. Det fremgår af det strategiske review af landets forsvars- og sikkerhedspolitik, som den franske regering fremlagde tidligere i denne uge.

“Presset på tilgængeligheden af kritiske ressourcer (landbrug og fiskeri) som følge af ekstreme klimabegivenheder vil sandsynligvis øge den internationale og lokale konkurrence om kontrol med disse ressourcer. Arktis, hvor
den globale opvarmning er dobbelt så hurtig som i gennemsnit i verden, kunne en dag udgøre et konfrontationsrum,” skriver den franske regering, hvis man skal oversætte den franske tekst nogenlunde korrekt.

Dette er det eneste om Arktis i det strategiske review. Det er dog ikke ensbetydende med at Frankrig ikke har særlig stor fokus på Arktis. Det har landet. På flere forskellige planer.

På det politiske plan har man udnævnt den tidligere minister og præsidentkandidat, Ségolène Royal, til ambassadør for Arktis og Antarktis. Royal, der i 2003 af The Guardian blev kåret til en af de 50 bedste klædte over 50 år, talte i den forbindelse ved åbningen af Arctic Circle-konferencen i Reykjavik i sidste uge.

På det mere lavpraktiske niveau træner det franske forsvar jævnligt i Arktis og opsøger det danske forsvar for at tilegne sig viden. Således har franske navigatører tidligere sejlet med de danske inspektionsskibe langs Grønlands kyst for at nærstudere kunsten at kunne navigere sikkert i isfyldte farvande. Og i sidste uge var et fransk Falcon-transportfly på Grønland for at blive klogere på SAR-missioner i Arktis. Det fik de i Kangerlussuaq en god snak med folkene fra Luftgruppe Vest. Det er navnet på den del af Air Transport Wing fra Flyvestation Aalborg, som med Challenger-fly varetager opgaver som fiskeriinspektion og farvandsovervågning i de nordatlantiske farvande.

Frankrig er observatør i Arktisk Råd og har været det siden 2000. Det franske polarinstitut, Institut polaire français Paul-Emile Victor, driver sammen med det tyske Alfred-Wegener-Institut en forskningsstation på Svalbard. Landet råder kun over én isbryder, som udelukkende primært bliver brugt til at bringe forsyninger ind til en fransk forskningsstation på Antarktis.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*