2.000 soldater på uvarslet øvelse i Nordnorge

To norske Leopard 2-kampvogne i aktion ved tidligere øvelse. Foto: Henrik Røyne / Forsvaret.

Norge igangsatte tirsdag en storstilet uvarslet militærøvelse i Troms-regionen i Nordnorge nord for polarcirklen. Mere end 2.000 soldater fra den norske hærs Brigade Nord deltager i øvelsen, som forventes at vare resten af ugen. Formålet med øvelsen er at øve hurtig reaktion og opgaveløsning. Desuden skal brigaden kunne løse opgaver i forskellige typer af indsatsområder, oplyser det norske forsvar på sin hjemmeside.

Hovedstyrken i operationen består af Brigade Nords panserbataljon og 2. bataljon med støtte fra artilleribataljonen, ingeniørbataljonen, kamptræningsbataljonen, sanitetsbataljonen og militærpolitiet. Desuden støtter Hjemmeværnet brigadens operationer.

Panserbataljonen er en af Brigade Nords kampafdelinger og er den norske hærs ældste panserbataljon. Bataljonen er placeret i Setermoen lejren i Bardu kommune og består for tiden af omkring 250 medarbejdere og 330 værnepligtige. Bataljonen er udstyret med hærens vigtigste kampsystem, kampvognen Leopard 2. Panserbataljonens opgaver spænder fra national beredskab til operationer i udlandet.

Inden 2020 vil panserbataljonen blive udviklet til at være en hurtig responsstyrke svarende til Telemarkbataljonen. Det betyder, at afdelingen vil have mere faste medarbejdere og moderne udstyr. Dette vil øge Brigade Nords reaktionsevne i Nordnorge.

2. Bataljon er en let infanteriafdeling og er en af Brigade Nords tre kampafdelinger. Bataljonen ligger i Skjoldlejren i Målselv kommune og består af omkring 160 medarbejdere og 460 værnepligtige. Bataljonen er hovedsagelig udstyret med lettere køretøjer med høj mobilitet, såsom snescootere, sekshjulede køretøjer og vogne. Bataljonen uddanner også soldater til at drive det moderne våbensystem Javelin.

Troms er Norges nordligste region med Tromsø som hovedby. Regionen grænser op til både Finland og Sverige. Øst for Troms ligger Finnmark-regionen, som grænser op til Rusland. Den norske regering foreslog fornylig, at flere landtropper stationeres fast i Finnmark. Desuden ønsker regeringen at indkøbe nye kampvogne.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*