Grønlandsk førstemand på officielt Kina-besøg

Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen indleder imorgen torsdag et 13 dage langt officielt besøg i Kina. Det fremgår af hjemmesiden for det grønlandske landsstyre, Naalakkersuisut. Det er første gang en grønlandsk landsstyreformand tager på “officielt” besøg i Kina.

Arktisk Nyt har siden tirsdag forsøgt via landsstyrets presseafdeling og landsstyreformandens kontor, at få oplyst programmet for besøget, som startede i går torsdag. Det er endnu ikke lykkedes.

Udenrigspolitikken er ikke et af de sagsområder, som det grønlandske selvstyre har hjemtaget. Hele Kongerigets udenrigspolitik styres stadig fra det danske udenrigsministerium på Asiatisk Plads i København og forvaltes af den danske regering og det danske Folketing. Det er dog ikke ensbetydende med, at Kim Kielsen går uden for sine beføjelser. Enhver borgmester, regionsformand eller landsstyreformand er i sin gode ret til at tage på studieture til udlandet. Og besøgets indhold kan meget vel omhandle nogle af de sagsområder, som Grønland har hjemtaget og som Grønland derfor godt må tale med folk om internationalt.

Men det skurer uden tvivl en del i ørerne på de danske diplomater og administrationen i København, at besøget betegnes som et “officielt besøg”. Det signalerer alt andet lige, at her er tale om en statsleder. Og det er der som bekendt ikke, da Grønland ikke har sin egen udenrigspolitik.

Desuden er det værd at huske på, at Kina ikke slår dørene op for Kielsen for hans blå øjnes skyld. De er stærkt interesseret i at knytte tætte(-re) bånd til Grønland, da de ser Grønland som en oplagt vej ind i det Arktis, som de langt fra er tilfreds med at være lukket ude fra at have indflydelse på. Og som kontreadmiral Nils Wang fra Forsvarsakademiet sagde fornylig her på Arktisk Nyt, så går Kina ind de steder i verden hvor USA trækker sig ud. I en energisk og målrettet jagt på ressourcer til at holde gang i landets boomende økonomi. Kina har desuden gennem flere år ønsket at åbne en forskningsstation på Grønland. Det er grønlænderne positive overfor, men København trækker i håndbremsen.

Nils Wang spåede, at der ikke går mange år før Kina åbner konsulat i Nuuk, begynder at indbyde til receptioner og tilbyde bestyrelsesposter til grønlandske politikere i kinesiske mineselskaber og lignende.

Desuden får Kina gennem de kommende dages “officielle” besøg og andre grønlandske politikeres rejser til Kina knyttet tættere direkte bånd til Nuuk udenom København.

About Af Andreas Krog 205 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

2 Comments on Grønlandsk førstemand på officielt Kina-besøg

  1. Gad vide hvad Kina ville sige til, at vi modtog repræsentanter fra Tibet… nå nej, det har vi jo prøvet…

    Kina kan kan med sin økonomiske formåen hurtigt blive en udfordring, og dermed spille staten og selvstyret ud mod hinanden, da de måske “under” bordet er blevet lovet guld og grønne skove… staten bør involvere sig mere i Grønlands fremtid, det handler om længerevarende og større investeringer, hvis staten ikke gør det, så er der andre der udnytter tomrummet og potientialet og det af mange grunde, ikke kun økonomiske.

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*